Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва да има структура за координиране на пандемията

| обновено на 19.04.21 в 12:26
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед. Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения е необходимо да има централен координиращ орган за ограничаване на пандемията - НОЩ  или друг орган. Съгласно пандемичния план на България е предвидено е да има комитет, който да координира всички дейности, свързани с коронавируса.  Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив депутатът от Демократчина България и  председател на здравна комисия в 45-ото Народно събрание д-р Александър Симидчиев

Щабът взимаше своите решения на базата на ясни и конкретни данни. Ако създаваме друга такава структура, ще трябва  в много кратък срок да прехвърляме  данните, с които оперираше. По-добрият вариант е сегашният пандемичен щаб да продължи работата си, защото това ще прични по-малък шок за системата, а при промяна на изпълнителната власт да бъде прехвърлен на новата структура, която ще бъде изграденаказа още д-р Симидчиев. 

Според новия председател на парламентарната здравна комсия трябва да се подобри комуникацията с конкретни групи от населението - тези, които са най-изложени на вредите и най-склонни да разпространяват пандемичния процес. По думите му е необходимо да се взимат и конкретни решения по места. 

Трябва да се обединим като нация в борбата срещу коронавируса, а това не означава единствено локдаун и ваксинация, каза още д-р Симидчиев.  

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34