Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В очакване на решения "Ден след ден"

Политическата рулетка се завъртя. На ход е президентът. Днес Румен Радев провежда консултации с шестте партии в 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. Първата среща започна в 9 часа, а последната е насрочена за 16 часа. Какво е ясно досега?

ГЕРБ не изключват възможността да върнат мандата за съставяне на правителство. Обявиха, че са готови и за управление, и за опозиция, и за нови избори. Могат да изчакат ден-два, но няма да губят работно време и да бавят излишно процедурата.

„Има такъв народ“ категорично отхвърлят възможността за коалиция с партиите на статуквото. Смятат, че ако изобщо може да се стигне до кабинет, ще е с партиите от протестите. И ще обявят намеренията си, след като получат мандата за съставяне на правителство.

БСП ще подкрепи кабинет на „Има такъв народ“, но няма да участва в него. Подкрепата ще е под условия и ще е за политики, а не за хора. Ако получат мандат, от БСП засега нямат решение дали ще предложат правителство, или ще върнат мандата.

ДПС ще подкрепи кабинет на партиите от протестите „Има такъв народ“, „Демократична България“ и "Изправи се! Мутри вън!". Очакват програмите и конкретните кандидати.

Ще има ли ново правителство или ще се върви към бъдещи избори? Темата ще коментираме с юриста Владимир Дончев, бивш депутат и бивш председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 39-то НС.

Темата здраве:

Може ли коронавирусът да мутира безкрайно? Колко пъти човек може да се зарази с COVID- 19? Сигурна ли е защитата, която дават ваксините? Защо масовото ваксиниране няма да доведе до групов имунитет, а само до индивидуална защита? Какви са рисковете от комбинирането на ваксини от различен тип? Отговорите търсим от имунолога проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

И още:

Пловдивската прокуратура разкри международна група за фишинг – измами в интернет. Източени са милиони от банкови сметки на чужди фирми, в разбитата схема участват и българи. Репортажът по темата е на Севдалин Палаузов.

Жители на кв. „Партизана“ в Стамболийски пропищяха от набезите на живеещите в близките незаконни къщи цигани. Кметът разпореди бутане на незаконните постройки. Иванка Петкова разговаря с кмета на Стамболийски Георги Мараджиев и Димитър Дудов от пострадалия квартал.

Какво е STEM образование? Защо се поощрява STEM обучението, а за изграждането на STEM центрове българските училища кандидатстват и печелят от 50 000 до 300 000 лева? Живка Танчева ни запознава с опита на едно от тях – Средното училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай.

Програма "Ден след ден" започва след новините в 15 и е до 17 часа. Бъдете с нас! 
Още от категорията

За трудните маршрути към целта - "Точно днес"

Служебният кабинет пое щафетата на управлението с амбицията за почтеност, прозрачност и професионализъм. Без да се ангажира с пълно решаване на проблемите в държавата, новият  служебен премиер Стефан Янев обеща екипът му да постави началото на този очакван процес. А единственият начин за справяне с кризите той видя в обединението на нацията, в..

публикувано на 12.05.21 в 17:15

На прага на новия служебен кабинет в "Ден след ден"

Служебното правителство с премиер Стефан Янев встъпи в длъжност на специална церемония, като сред новите министри има експерти както вляво и вдясно, така и в центъра. Времевият хоризонт на този кабинет е кратък, но пък има да свърши редица важни задачи, заяви президентът. Състава и задачите на новото служебно правителство, съставено от Румен Радев,..

публикувано на 12.05.21 в 14:03

"Добро утро, ден!" с Ивомир Игнатов - Кени

В "Добро утро, ден!" тази седмица ни гостува Ивомир Игнатов, познат на всички пловдичвани като Кени! Актьорът Ивомир Игнатов – Кени е възпитаник на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в специалността „Актьорство за куклен театър“. Творческото му лице е многопланово – работи като комик, клоун, кукловод, драматичен актьор, сценарист, режисьор.  След като през..

обновено на 12.05.21 в 14:01

Любов и биология във „Вход свободен“

В деня на Св. Герман, не прекаляваме с работата, за да не ни бие градушка. Заедно сме до 14.00 и говорим за работилницата „Експерименти по биология“, на Природонаучния музей в Пловдив, със Светлозара Казанджиева, ПР на музея. Говорим и за събитието „Отключи сърцето си за любовта, въпреки...“, на 20-ти май. Виолета Кузмова, организатор на..

обновено на 12.05.21 в 09:31

И всичко отначало „Точно днес“

В средата на седмицата горещи сюжети във и извън властта - служебно  правителство, краят на 45-ото НС, ГЕРБ  и промените в ръководството на партията. Това са част от темите  в утрото на 12 май. Коментираме ги със социолога Живко Георгиев и с бившия кмет на Пловдив и местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който  беше избран в Изпълнителната..

публикувано на 11.05.21 в 16:36