Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на решения "Ден след ден"

Политическата рулетка се завъртя. На ход е президентът. Днес Румен Радев провежда консултации с шестте партии в 45-ото Народно събрание преди да връчи мандат за съставяне на правителство. Първата среща започна в 9 часа, а последната е насрочена за 16 часа. Какво е ясно досега?

ГЕРБ не изключват възможността да върнат мандата за съставяне на правителство. Обявиха, че са готови и за управление, и за опозиция, и за нови избори. Могат да изчакат ден-два, но няма да губят работно време и да бавят излишно процедурата.

„Има такъв народ“ категорично отхвърлят възможността за коалиция с партиите на статуквото. Смятат, че ако изобщо може да се стигне до кабинет, ще е с партиите от протестите. И ще обявят намеренията си, след като получат мандата за съставяне на правителство.

БСП ще подкрепи кабинет на „Има такъв народ“, но няма да участва в него. Подкрепата ще е под условия и ще е за политики, а не за хора. Ако получат мандат, от БСП засега нямат решение дали ще предложат правителство, или ще върнат мандата.

ДПС ще подкрепи кабинет на партиите от протестите „Има такъв народ“, „Демократична България“ и "Изправи се! Мутри вън!". Очакват програмите и конкретните кандидати.

Ще има ли ново правителство или ще се върви към бъдещи избори? Темата ще коментираме с юриста Владимир Дончев, бивш депутат и бивш председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 39-то НС.

Темата здраве:

Може ли коронавирусът да мутира безкрайно? Колко пъти човек може да се зарази с COVID- 19? Сигурна ли е защитата, която дават ваксините? Защо масовото ваксиниране няма да доведе до групов имунитет, а само до индивидуална защита? Какви са рисковете от комбинирането на ваксини от различен тип? Отговорите търсим от имунолога проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването към БАН.

И още:

Пловдивската прокуратура разкри международна група за фишинг – измами в интернет. Източени са милиони от банкови сметки на чужди фирми, в разбитата схема участват и българи. Репортажът по темата е на Севдалин Палаузов.

Жители на кв. „Партизана“ в Стамболийски пропищяха от набезите на живеещите в близките незаконни къщи цигани. Кметът разпореди бутане на незаконните постройки. Иванка Петкова разговаря с кмета на Стамболийски Георги Мараджиев и Димитър Дудов от пострадалия квартал.

Какво е STEM образование? Защо се поощрява STEM обучението, а за изграждането на STEM центрове българските училища кандидатстват и печелят от 50 000 до 300 000 лева? Живка Танчева ни запознава с опита на едно от тях – Средното училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай.

Програма "Ден след ден" започва след новините в 15 и е до 17 часа. Бъдете с нас! 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30