Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кабинет на ИТН е изключително трудна задача

"Надеждата ми за съставяне на правителство угасна преди няколко минути, докато гледах излъчването по интернет на консултациите на президента с "Демократична България". Моята надежда беше, че може би ДБ има по-големи шансове да състави кабинет". Това коментира Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ.

"Ясно е, че ГЕРБ нямат нинаква надежда да съставят правителство. Ако имаха такава надежда, това нямаше да бъде техният кандидат за министър-председател- Даниел Митов, а щеше да е техният лидер. 

Що се отнася до "Има такъв народ, заявката, която правят, е много условна, свързана е с много сложна подкрепа и при заявен отказ от съставяне на правителство и отказ от подкрепа от партиите на статуквото, намерението за съставяне на кабинет на малцинството на такава новосформирана формация е изключително трудна задача", добави Дончев.

Подкрепата за една политическа сила, според Владимир Дончев, се основава на нейната идеология и евентуалното й приемане. От друга страна стои въпросът възможно ли е една новосформирана политическа сила, която е получила доста сериозно политическо доверие, да събере такъв експертен потенциал и да го сработи за толкова кратко време, че да направи едно работещо правителство.

"Освен това имаме проблема и с хилядите условия, които биха им поставили други партии, които биха ги подкрепили. Тук изключвам подкрепата от партиите на протеста. Дори подкрепата на едно правителство на малцинството от страна на БСП и на ДПС изисква хиляди условия-най-малко 6 видяхме от БСП. А повярвайте ми, като човек, който е участвал в преговорите с ДПС през 2001 година, че ДПС поставят още повече условия", каза още Владимир Дончев.

Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34