Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с разрушената къща на Куцоглу в Пловдив влезе в съда

| обновено на 22.04.21 в 16:26

Окръжна прокуратура  предаде на съд бизнесдамата Вероника Иванова заради незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра. 

Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул. „Гладстон“ №12, въпреки че е знаела за неговият статут като част от културното наследство и недвижима културна ценност.  

Той е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“. 

Вероника Иванова е била пълномощник на известна фирма за строителство и търговия с имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути.  

Съборената къща е  проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу и построена през 1910 г. 

В наши дни тя се е намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. Първоначалната идея е била постройката да се реставрира, дострои и продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция.  Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.  

Въз основа на него, през м. март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в гр. Пловдив,  издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й.

Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма,  за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12.

Вероника Иванова  обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато обаче той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Междувременно, след широк обществен отзвук, започна разследване на станалото. 

По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което бизнесдамата  е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15

Свързани новини

Сезират прокуратура и МК за съборена знакова къща в Пловдив

Кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов сезира Министерството на културата за събарянето на знакова къща в центъра на града. Къщата, която е проектирана от Йосиф Шнитер е част от групов паметник на културата. След като е национализирана, дълги години тя се използва за детска градина, а след това е затворена. До проверката, извършена от..

публикувано на 06.06.19 в 15:08

Разрушител на къща, проектирана от Йосиф Шнитер, отива на съд

Окръжна прокуратура – Пловдив обвини  54- годишна жена, пълномощник на фирмата –строител, която събори къщата -паметник на културата на ул. Гладстон 12.  Миналия юни къщата, която е и със статут на групова недвижима културна ценност, бе съборена умишлено. По време на инцидента от фирмата обясниха, че от проливните дъждове останките на сградата са..

публикувано на 29.06.20 в 16:47