Скандалът с разрушената къща на Куцоглу в Пловдив влезе в съда

| обновено на 22.04.21 в 16:26

Окръжна прокуратура  предаде на съд бизнесдамата Вероника Иванова заради незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра. 

Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул. „Гладстон“ №12, въпреки че е знаела за неговият статут като част от културното наследство и недвижима културна ценност.  

Той е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“ и попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“. 

Вероника Иванова е била пълномощник на известна фирма за строителство и търговия с имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. „Гладстон“ №12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути.  

Съборената къща е  проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу и построена през 1910 г. 

В наши дни тя се е намирала под закрила на Закона за културното наследство и всякаква немеса - ремонт, реконструкция, преустройство и възстановяване, можело да се извършва само след предварително съгласуване със съответните институции. Първоначалната идея е била постройката да се реставрира, дострои и продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция.  Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект, имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата.  

Въз основа на него, през м. март 2019 г., главният архитект на район „Централен“ в гр. Пловдив,  издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването й.

Въпреки това, на 5 юни 2019 г. обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма,  за да изпрати багер в имота на „Гладстон“ №12.

Вероника Иванова  обяснила на собственика, че машината трябва да събори парче от едната стена. Когато обаче той си тръгнал, тя наредила на багериста да събори и другите две стени, което било сторено. На другия ден тя извикала транспорт за извозване на отпадъците.

Междувременно, след широк обществен отзвук, започна разследване на станалото. 

По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство – Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което бизнесдамата  е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото. 

Още от категорията

Над 1 милион са ваксинираните вече у нас, 657 са новите заразени

657 са новите случаи на COVID-19 , регистрирани в Единния информационен портал за изминалото денонощие.  Направени са над 11 100 теста, от които общо позитивните са приблизително 6%. В столицата новите случаи са 151, в Пловдив – 64, в Пазарджик са 16, в Смолян 11 . Броят на излекуваните е пет пъти по-висок от новозаразените – 3 530. За..

обновено на 13.05.21 в 06:46

Форум "Дронове и сигурност" в ПУ "П. Хилендарски"

Демонстрации с различни видове миниатюрни безпилотни устройства, законодателството по темата и киберсигурността са част от акцентите в научно-приложния форум „ Дронове и сигурност “.  Атрактивното академично събитие се организира от Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет днес в Спортна зала на вуза. Първата част на..

публикувано на 13.05.21 в 06:38

Двама души са евакуирани при пожар в жилищна сграда

Пожар е избухнал в жилищна сграда на ул. "Варвара" в Пловдив.  Сигналът е подаден днес към 16:30 ч, като на адреса веднага са изпратени два противопожарни автомобила и екип на Спешна помощ.  Пострадали от огнената стихия няма, но се е наложило двама души да бъдат евакуирани. По първоначални данни причинителят на пожара е газова бутилка. 

публикувано на 12.05.21 в 17:22

Спешното почистване на река Марица отпадна

Заместникът-кметът на Пловдив Величко Родопски прекрати спорната процедура за почистването на река Марица без провеждането на обществена поръчка. В средата на април с мотив за неотложност и спешност Община Пловдив обяви поръчка за договаряне без предварително обявление за почистването на коритото на реката за 4 900 000 лева без ДДС.  Последва..

публикувано на 12.05.21 в 15:54

Арестуваха шефа на Охранителна полиция в Асеновград, грозят го 8 години затвор

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна две обвинения срещу  началника на Охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев .  Едното е за това, че е Тенев е превишил властта и правата си при сключване на договори за дарения в МВР. Той е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това, като..

публикувано на 12.05.21 в 14:03

Свързани новини

Сезират прокуратура и МК за съборена знакова къща в Пловдив

Кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов сезира Министерството на културата за събарянето на знакова къща в центъра на града. Къщата, която е проектирана от Йосиф Шнитер е част от групов паметник на културата. След като е национализирана, дълги години тя се използва за детска градина, а след това е затворена. До проверката, извършена от..

публикувано на 06.06.19 в 15:08

Разрушител на къща, проектирана от Йосиф Шнитер, отива на съд

Окръжна прокуратура – Пловдив обвини  54- годишна жена, пълномощник на фирмата –строител, която събори къщата -паметник на културата на ул. Гладстон 12.  Миналия юни къщата, която е и със статут на групова недвижима културна ценност, бе съборена умишлено. По време на инцидента от фирмата обясниха, че от проливните дъждове останките на сградата са..

публикувано на 29.06.20 в 16:47