Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив посреща гости за "Вино и гурме"

Рекорден брой участници – 39, ще се включат в седмото издание на вече традиционното за Пловдив Дефиле „Вино и гурме“. То ще се проведе на 8 и 9 май в дворчетата на 10 възрожденски къщи на Стария град. Продукцията си ще представят 27 винарски изби и 12 производители на храни и аксесоари за тях. Досега най – много са били участниците през 2019-та година – 19 винарски изби, съобщи организаторът Любозар Фратев от Съвета по туризъм в Пловдив. 

По думите му, нарастналият интерес на винопроизводителите е заради осъзната от тях необходимост да излязат от изолацията. Дефилето се провежда в условията на замрял икономически и най – вече туристически живот в Пловдив, подчерта Фратев. Гостите ще имат възможност да опитат над 200 вина с помощта на жетони от 75 стотинки. Осигурени са и стъклени брандирани чаши за ценителите. Целият дегустационен комплект може да бъде закупен пред всяко от 10-тте места за дегустации в Стария Пловдив. 

По традиция официалното откриване на дефилето ще е на стълбите на църквата „Света Богородица“ на 8 май – събота, от 11 часа с участието на Биг бенд „Пловдив“. Дегустациите ще започнат от 11,30 и ще продължат до 19 часа в събота, а в неделя ще са от 11 до 18 часа. Интересна и богата е фестивалната програма, а сред събитията организаторите насочиха вниманието към Матине с „Вино и гурме“, танцовото предизвикателство „Йерусалема“, безплатната разходка из местата за дегустации, забавните игри, както и събитията, свързани с типичния български винен сорт Мавруд. Всички прояви ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, за това ще помагат и доброволци от Медицинския университет в Пловдив.

Дефилето „Вино и гурме“ е само част от усилията Пловдив да продължава да се развива като привлекателна туристическа дестинация с акцент тази година върху вътрешния туризъм, отбеляза заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51