Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробив в сигурността явно има

Йордан Божилов
Снимка: БНР

"Пробив в сигурността явно има. Ние видяхме, че съвсем наскоро бяха арестувани група хора от Министерството на отбраната, които са изнасяли класифицирана информация и се направи отново обвързване с дейността на руски представители, при това официални, което е нарушение на принципите на международното право, на принципите на добрите отношения между двете държави". Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Йордан Божилов, експерт по национална сигурност във връзка с изнесената информация от Прокуратурата , че подозира руски шпиони за взривове в складове у нас. 

Божилов изрази увереност, че има още какво да се направи, за да повишим нашата сигурност и най-вече да препятстваме проникването на чужди влияния.

За него не е изненада реакцията на представители на Русия след информацията от българското държавно Обвинение. "Аз бих казал, че руската позиция е ясна. Естествено, че Русия ще отрича, защото това са много сериозни обвинения за действия, които не са  в съотстветствие с принципите на международното право и хвърлят яснота, или още една светлина, върху дейностите на Русия в Европа, срещу европейски страни"- посочи Божилов.

Той коментира, че за него е интересно защо Прокуратурата сега излиза със своето съобщение, което, по думите му, обвързва не само отравянията, но и взривовете с присъствие на руски лица и се прави предположение, че взривовете са извършени точно от тези лица. "Изрично е подчертано в съобщението на Прокуратурата, че взривовете са умишлени, това е нещо ключово" - посочи експертът.

За него, като анализатор, е по-важно какво следва оттук нататък. По думите му, има 2 линии на дейност. По линия на разследването, по която "Прокуратурата трябва да възобнови всички дела, които предполагам, че са приключили към днешна дата  и да привлече като обвиняеми лицата, за които има доказателства или обосновано предположение, че са участвали в предизвикването на тези взривове". И  втората - за политическата оценка на държавата ни и отношението ни към други държавни органи, в случая с Русия. "Ние трябва да покажем, че е неприемливо за нас като суверенна държава подобни дейности". 

Според Йордан Божилов, тябва да отнесем въпроса и до нашите съюзници в рамките на НАТО и ЕС, "и тези две организации  да се произнесат и да преценят какви политики да се предприемат." 

Цялото интервю с Йордан Божилов може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18