Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промените в ИК ще върнат влиянието от Турция в България

Активисти на ВМРО излязоха на протестна акция пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и конкретно срещу отпадането на ограничението за брой секции в чужбина. Александър Сиди, доскорошен депутат от ВМРО, обясни акцията като част от последователната политика на партията срещу вота в Турция, където "гласуват хора четвърто, пето поколение, които нямат връзка с България и дори не знаят български език". 

Според него това, което се случва в НС "мантрата", че трябва спешно и веднага да се промени изборното законодателство, за да се даде възможност на хората  в чужбина да гласуват, е една лъжа и манипулация"

Сиди даде пример с гласовете от последните избори  Англия и Германия, където при 200 000 българи са гласували малко над 30 000, преди ограниченията за 35 секции от Турция са идвали над 100 000 гласа, а сега са 22 000.

По думите му, ако някой в НС казва, че иска българите по света да гласуват може да го направи като свали ограничението  от страните в ЕС и бившите такива. А може да се прибави и тезата, че Турция не е страна с утвърдена демокрация, което е и позицията на ЕС.

"Нека тези хора, които смятат , че са по-интелигентни, по- умни, по- красиви, по- градски да бъдат така добри да създадат законодателство, което да спре Ердоган пряко да се намесва в съдбата на българския народ"

Александър Сиди обобощи, че ИТН прави две неща -  първо премахва ограничението от Турция и второ -  дава в ръцете на президента да направи ЦИК точно преди президентските избори, в които сам е кандидат.

Ексдепутатът попита също- Защо в НС няма текстове за промяна на закона за извънредното положение, къде са ДБ и това ли е цената, която трябва да се плати за Росенец, защо се премахма възможността ВМРО да има представител в изборната администрация, въпреки че има представител в ЕП, а точно на този принцип ДБ имаха участник заради един евродепутат.

Последните избори бяха "срещу", а не "за", каза още Александър Сиди. 

Вероятно не ни оцениха, появи се тезата за ВМРО като патерица на ГЕРБ, която е невярна, дори само заради това, че сме по- стара партия, обясни Сиди. На следващите избори пак ще покажем своето лице и сме готови да имаме представители в следващия парламент, защото в сегашния  има само леви и крайно леви формации и центристи, но не и представители на консервативните патриотични формации.

Няколко са готовите вариатни, които обсъждаме, но нека изчакаме да  приключи цикъла с третия мандат и да се стигне до процедура за предсрочни избори, чухме още в интервюто на въпос как патриотите ще се явят наследващите избори.Още от категорията
Поколенията на дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52

12 специалности с утвърден прием ще има ТУ, филиал Пловдив

Картата на висшето образование е публикувана за обществено обсъждане до 18 юли на сайта на МОН. В програма "Точно днес" повече за търсенето и предлагането на специалности, за пловдиските вуз-е, разговор с проф. д-р Въльо Николов , директор на филиала на Техническия университет в Пловдив. Там от днес (21 юни) стартира приемането на документи за..

публикувано на 21.06.21 в 09:42

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41