Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в ИК ще върнат влиянието от Турция в България

Активисти на ВМРО излязоха на протестна акция пред парламента срещу промените в Изборния кодекс и конкретно срещу отпадането на ограничението за брой секции в чужбина. Александър Сиди, доскорошен депутат от ВМРО, обясни акцията като част от последователната политика на партията срещу вота в Турция, където "гласуват хора четвърто, пето поколение, които нямат връзка с България и дори не знаят български език". 

Според него това, което се случва в НС "мантрата", че трябва спешно и веднага да се промени изборното законодателство, за да се даде възможност на хората  в чужбина да гласуват, е една лъжа и манипулация"

Сиди даде пример с гласовете от последните избори  Англия и Германия, където при 200 000 българи са гласували малко над 30 000, преди ограниченията за 35 секции от Турция са идвали над 100 000 гласа, а сега са 22 000.

По думите му, ако някой в НС казва, че иска българите по света да гласуват може да го направи като свали ограничението  от страните в ЕС и бившите такива. А може да се прибави и тезата, че Турция не е страна с утвърдена демокрация, което е и позицията на ЕС.

"Нека тези хора, които смятат , че са по-интелигентни, по- умни, по- красиви, по- градски да бъдат така добри да създадат законодателство, което да спре Ердоган пряко да се намесва в съдбата на българския народ"

Александър Сиди обобощи, че ИТН прави две неща -  първо премахва ограничението от Турция и второ -  дава в ръцете на президента да направи ЦИК точно преди президентските избори, в които сам е кандидат.

Ексдепутатът попита също- Защо в НС няма текстове за промяна на закона за извънредното положение, къде са ДБ и това ли е цената, която трябва да се плати за Росенец, защо се премахма възможността ВМРО да има представител в изборната администрация, въпреки че има представител в ЕП, а точно на този принцип ДБ имаха участник заради един евродепутат.

Последните избори бяха "срещу", а не "за", каза още Александър Сиди. 

Вероятно не ни оцениха, появи се тезата за ВМРО като патерица на ГЕРБ, която е невярна, дори само заради това, че сме по- стара партия, обясни Сиди. На следващите избори пак ще покажем своето лице и сме готови да имаме представители в следващия парламент, защото в сегашния  има само леви и крайно леви формации и центристи, но не и представители на консервативните патриотични формации.

Няколко са готовите вариатни, които обсъждаме, но нека изчакаме да  приключи цикъла с третия мандат и да се стигне до процедура за предсрочни избори, чухме още в интервюто на въпос как патриотите ще се явят наследващите избори.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29