Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да служим и да послужим "Ден след ден"

На 5 май в 11 часа президентът Румен Радев ще връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Патова ли е ситуацията и предизвестено ли е връщането от БСП на третия мандат? Готов ли е президентът със служебен кабинет и колко ще управлява то без парламент? Какви са капаните от създалата се политическа ситуация? Търсим коментара на близкия до БСП политически анализатор Росен Карадимов.

Прокурори и съдебни служители излязоха на мълчалив протест заради приетите от парламента на първо четене законодателни промени, с които се закриват специализирания съд и прокуратура. Освен в София, където да протестира излезе и главният прокурор Иван Гешев, обвинители се събраха и пред съдебните палати в Пловдив и още няколко града. За безпрецедентното „мълчание“ на прокурорите в Пловдив е репортажът на Емил Костов.

А след разгорещени дебати и дори скандали парламентът премахна ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз. Депутатите решиха още, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат от нова Централна избирателна комисия. Промените в изборното законодателство и отпора срещу тях ще коментираме с проф. Огнян Герджиков, юрист, бивш председател на НС и бивш служебен премиер, назначен през 2017 година от президента Румен Радев.

И още:

Как реално действа модерното напоследък STEM-обучение в пловдивското Основно училище „Райна Княгиня“? Репортажът от изградения там център е на Стоян Терзиев.

Веселина Пеева разказва за благотворителен жест към болница в Пловдив, която получи дарение линейка.

Темата:

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. Той е свързан с Тайната вечеря, преди която Христос умил краката на апостолите и им предал урока за смирението - "Не дойдох да служа, а да послужа".

На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. За обичаите и традициите в Бачковския манастир и в село Белащица са репортажите на Екатерина Костова и Иванка Петкова

Бъдете с програма "Ден след ден" от 15 до 17 часа и на Велики четвъртък!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30