Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

STEM средата надгражда образованието в училищата

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда. Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище.

Основно училище „Райна Княгиня“ в район Северен е първото в Пловдив, което завърши своята STEМ среда, в която вече успешно се обучават близо 900 ученици от 1-ви до 7-и клас.

260 училища у нас получиха финансиране по националната програма STEM на Министерството на образованието. В част от тях центровете вече са изградени и образованието ни вече удовлетворява критериите на ЕС.

Пловдивското Основно училище „Райна Княгиня“ е първото учебно заведение в Пловдив, което изгради STEM среда. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

STEM центровете са изключително важен щрих за надграждане на средата в българското училище, защото дават възможност технологиите да бъдат ползвани по един съвременен начин в подкрепа на иновативни методи на преподаване и в крайна сметка да получим търсения резултат – по-добро качество, по-голяма степен мотивирани ученици и резултати в образователната сфера, такива каквито и родителите очакват“ – споделя директорът на училището Мария Гайдарова.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и 70 души училищен персонал.

Учениците споделят, че са възприели като нормална за тяхното поколение тази нова среда, а обучението е станало дори приятно.

Учениците искат да прекрачват своите възможности, искат да вижда извън този учебник от хартия. Този огромен екран дава възможност на децата да докоснат всичко и да направят една 3D разходка по различни дестинации“ – споделя учителката Десислава Манева, класна на паралелка в трети клас.

23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова и модерна среда на обучение.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

350 електрически тротинетки тръгнаха в Пловдив

350 нови електрически тротинетки са вече на разположение на пловдивчани на различни локации-  част от които Централната зона, кварталите „Мараша“ „Кършияка“, зоната около ЖП гарата и всички университети. На страницата на Общината са  посочени позволените територии за паркиране и придвижване, както и правилата за ползване. Всички велоалеи в..

публикувано на 23.06.21 в 16:23
Столипиново живее на улицата

Столипиново с вяра в Бог и недоверие към ваксините

Хората в Столипиново са наплашени от ваксините срещу COVID-19, но една част, макар и по-малката, са склонни да се имунизират, ако бъдат убедени, че това е в полза на здравето им. Това показа анкета на Радио Пловдив на място след като служебното Министерство на здравеопазването лансира идеята си да разпространи чрез популярни сред ромите личности и..

обновено на 23.06.21 в 16:17

До 194 лв. пожизнена пенсия от частните фондове, засега

Тече последната седмица за прехвърляне на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ. Какви са възможностите за избор пред хората, които все още не са решили дали да получават и втора пенсия или да вземат само една като прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт?  Според  Даниела Петкова, член на УС на..

публикувано на 23.06.21 в 15:43
Citrus Incanus, скална роза

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.  Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на..

публикувано на 23.06.21 в 12:00

Студент създаде симулатор на машинното гласуване

Предстоящият вот на 11 юли, който ще се осъществи изцяло машинно, накара много хора да си зададат въпроса ще се справят ли с този тип гласуване.  Гражданите, гласували само с хартиени бюлетини до този момент, вече имат опцията да направят тестови-вот на симулатор, който е реплика на машините за гласуване.  Подобен симулатор създава и 21-годишния..

обновено на 23.06.21 в 10:01