Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

STEM средата надгражда образованието в училищата

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда. Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище.

Основно училище „Райна Княгиня“ в район Северен е първото в Пловдив, което завърши своята STEМ среда, в която вече успешно се обучават близо 900 ученици от 1-ви до 7-и клас.

260 училища у нас получиха финансиране по националната програма STEM на Министерството на образованието. В част от тях центровете вече са изградени и образованието ни вече удовлетворява критериите на ЕС.

Пловдивското Основно училище „Райна Княгиня“ е първото учебно заведение в Пловдив, което изгради STEM среда. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

STEM центровете са изключително важен щрих за надграждане на средата в българското училище, защото дават възможност технологиите да бъдат ползвани по един съвременен начин в подкрепа на иновативни методи на преподаване и в крайна сметка да получим търсения резултат – по-добро качество, по-голяма степен мотивирани ученици и резултати в образователната сфера, такива каквито и родителите очакват“ – споделя директорът на училището Мария Гайдарова.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и 70 души училищен персонал.

Учениците споделят, че са възприели като нормална за тяхното поколение тази нова среда, а обучението е станало дори приятно.

Учениците искат да прекрачват своите възможности, искат да вижда извън този учебник от хартия. Този огромен екран дава възможност на децата да докоснат всичко и да направят една 3D разходка по различни дестинации“ – споделя учителката Десислава Манева, класна на паралелка в трети клас.

23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова и модерна среда на обучение.

Чуйте репортажа в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Доктор Костадин Чифлигаров в "Добро утро, ден!"

Доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и реанимация към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е с 29 годишен опит като анестезиолог, но не само. Занимава се с още една изключителна дейност – координатор е по донорство в лечебното заведение, което прави професионалния му живот интензивен..

обновено на 24.06.22 в 18:19

Пренареждането на пластовете започна сега

"Със сигурност това е нещо добро, защото оттук нататък натискът, недоумението на европейската публика, напрежението  се прехвърлят върху македонските политици. Ние се освободихме от бремето да спираме разширението на ЕС. Абсолютно некоректно бяхме блокирали и Албания, която дори трябваше да изостри тона срещу нас, за да ни напомни, че спираме..

публикувано на 24.06.22 в 16:20

Доволни сме, че условията на България са тези и на ЕС

Защо  френското предложение за преговори на РСМ с Европейския съюз успя да си пробие път през политическата криза у нас, но среща ново препятствие в Скопие, питаме в програма "Ден след ден" журналиста от Северна Македония  Владо Перев . Народното събрание гласува и прие решението, но постави и редица условия. Перев каза пред Радио Пловдив:..

публикувано на 24.06.22 в 15:33

Годишно у нас 28 хиляди имат загуба на речта след инсулт

От здравния профил на България, обявяван всяка година на сайта на Европейската обсерватория по здравни системи и политики се вижда, че страната ни заема едно от първите места в света по инсулти. Всяка година 28 хиляди души имат загуба на речта след прекаран инсулт и се  нуждаят от езикова, речева и поведенческа рехабилитация.  Това съобщи в..

публикувано на 24.06.22 в 14:33
Елена Гунчева в НС

Елена Гунчева обяви, че напуска "Възраждане" и парламента

Народният представител Елена Гунчева обяви във фейсбук страницата си, че напуска Народното събрание и партия "Възраждане".  Гунчева беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета. От партията й тогава съобщиха, че е в болничен. Ако е принципна, Елена Гунчева да си подаде оставката днес..

обновено на 24.06.22 в 13:58