Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

STEM средата надгражда образованието в училищата

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда. Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище.

Основно училище „Райна Княгиня“ в район Северен е първото в Пловдив, което завърши своята STEМ среда, в която вече успешно се обучават близо 900 ученици от 1-ви до 7-и клас.

260 училища у нас получиха финансиране по националната програма STEM на Министерството на образованието. В част от тях центровете вече са изградени и образованието ни вече удовлетворява критериите на ЕС.

Пловдивското Основно училище „Райна Княгиня“ е първото учебно заведение в Пловдив, което изгради STEM среда. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

STEM центровете са изключително важен щрих за надграждане на средата в българското училище, защото дават възможност технологиите да бъдат ползвани по един съвременен начин в подкрепа на иновативни методи на преподаване и в крайна сметка да получим търсения резултат – по-добро качество, по-голяма степен мотивирани ученици и резултати в образователната сфера, такива каквито и родителите очакват“ – споделя директорът на училището Мария Гайдарова.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и 70 души училищен персонал.

Учениците споделят, че са възприели като нормална за тяхното поколение тази нова среда, а обучението е станало дори приятно.

Учениците искат да прекрачват своите възможности, искат да вижда извън този учебник от хартия. Този огромен екран дава възможност на децата да докоснат всичко и да направят една 3D разходка по различни дестинации“ – споделя учителката Десислава Манева, класна на паралелка в трети клас.

23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова и модерна среда на обучение.

Чуйте репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Постъпката на митрополит Николай е нормална

Избори предстоят и в Българската православна църква за нов патирарх. Считаният за един от основните претенденти за патриаршеския престол митрополит Николай Пловдивски обяви официално, че не желае да бъде кандидат за патриарх. Изненадващият ход на дядо Николай, разделението в църквата и битката за контрол върху влиянието и парите в нея – интервю..

публикувано на 19.03.24 в 16:01

В позицията на дядо Николай прозира разкола в Светия синод

Пловдивският митрополит Николай обяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол. Като основен аргумент за решението си Николай Пловдивски изтъква, че не може да допусне неприязънта към него, която по думите му е "нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина..

публикувано на 19.03.24 в 11:15

ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ демонстрират надлъгване и дилетанщина

Опити за надделяване, далеч от цивилизованото правене на политика. Така журналистът Асен Генов определи начинът, по който ГЕРБ- СДС и ПП - ДБ преговарят за правителство след ротацията.  ГЕРБ се държат като играчи на "тука има - тука нема", а ПП- ДБ като абсолютни дилетанти, които не правят нищо да ни убедят, че имат някакви ясни идеи за властта. И..

публикувано на 19.03.24 в 10:41

Кметът на Златоград обжалва приетия бюджет на общината

Кметът на Златоград Мирослав Янчев обжалва пред Административния съд бюджета на общината, който бе приет от Общинския съвет.  „Обжалвам не за да покажа, че кметът не се съгласява с предложенията на мнозинството съветници, а по-скоро заради това, че като икономист не се примирявам с така приетия бюджет“, добави Янчев, като уточни, че е опитал..

публикувано на 19.03.24 в 10:12

Правителство ще има, министрите на ГЕРБ са експерти

Правителство ще има, въпросът е в какъв състав ще бъде то. Вижда се, че преговорите в предишните дни не са били достатъчно ефективни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов след връчването на първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Според него имената, които изтекоха за предложени министри от страна на ГЕРБ – Деница..

публикувано на 18.03.24 в 16:13