Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубовете събудиха нощта в Пловдив за пръв път от месеци

Нощният живот отново се задвижи, след като отпаднаха и последните ограничения за посещение на барове и дискотеки. Пловдив, българската столица на културата, чакаше с нетърпение този момент, който отпразнува подобаващо. 

“Всъщност става все по-очевидно, че не глад, не земетресения, не микроби, не рак, а самият човек е най-голямата опасност за човека по простата причина, че няма адекватна защита срещу психическите епидемии , които са безкрайно по-опустошителни  от най-лошите природни катастрофи” това казва карл юнг в книгата си човека и неговите символи по повод заплахите грозящи хората.

Пандемията от коронавируса отслабва, като с нея се разхлабват и мерките, които държаха някои бизнеси затворени с месеци. Нощните клубове, за последно работещи на 24 октомври, прясно отвориха врати, като позволението за функциониране този път не провокира разнопосочни мнения.

Нощните заведения винаги са били смятани за социални клубове, места, в които, така да се каже, човек се лекува от човека, чрез човека. Това направи чакането за отваряне на заведенията и клубовете мъчително отвъд лекото разбиране за консумация на храни и напитки.

Среднощната ни разходка из клубовете на града започва от сърцето на стария град, защото там е един от най-емблематичните за пловдвиската джаз сцена клуб, а джазът, той е символ на бунтът, на танците и на 20-те години на миналия, които често биват сравнявани с 20-те години на този.

Дървени маси, чарлз мингъс и полупълни чаши, които отразяват грейнали лица. На този фон посетител на заведението ми каза, че красотата е навсякъде, но най-вече у другите хора.

Алтернативния начин на живот най-вече се свързва с КАПАНА. Там е и следващата ни дестинация, като калдъръмения път от стария град към центъра никога не е бил толкова оживен в последните месеци.

В един от ъндърграунд клубовете чуваме изпълнения на една от иконичните песни на Аланис Морисет, през която с превъзбуден човек си крещим, за това как животът не е живот без музика на жи

Ритъм в 2/4, лъскави костюми, силен парфюм и шумна навалция на нещо като паркинг представлява едно местата в Пловдив с най-голяма концентрация на заведения. След кратко, за нощните измерения на града, пътуване с такси, се озоваваме с колегата в свят изпълнен с песни за любов и за раздяла.

Още в предварителните разговори със собственика на заведенията разбрахме, че не искат да ни допуснат в клубовете, за да не притесняваме хората, но ние все пак успяхме да влезем.

Рано или късно, но със сигурност по-скоро рано затварят и клубовете, тогава оставаш сам или с отбрани хора, с които сядате на пейка или се прибирате. В парка зад Джумая джамия тишината вече ни посреща, като времето тук е напълно пловдивско - спряло и без отношение към нищо друго.

Малките часове на деня доказват, че нещо е липсвало на света до сега, нощта е изхабена и е вече ред на деня. Животът е с една идея по-познат и нормален.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18