Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спешните поправки в ИК са опит за революционна промяна

„Не е очевидно, че съществува някаква връзка между духовните послания на възкресните ни празници и политическата реалност, която е изправена пред някакво ново „възкръсване“. Важният въпрос е дали обществото и политическите ни общности имат зрение и слух за празничните свещени значения, които съпровождат политическия ни живот. Това е проблематично“, заяви проф. Здравко Попов – президент на Института за публична политика.

Той бе категоричен, че спешната  промяна  на ИК два месеца преди избори и неговото обнародване може да бъде тълкувано единствено като „опит за революционна промяна“.

„Друг е въпросът обаче, дали тези, които настояват за това, могат да я осъществят".

Проф. Попов подчерта, че големите идеи в едно общество предполагат и нови участници, нови каузи, нови ценности, както и създаването на нови проекти. Ние обаче не виждаме такива.

 „Има едно разместване, някаква новост, която печели симпатии и в сравнение с останалите политически сили, е набрала най-голяма скорост. Истинските големи промени в обществото обаче стават с нови големи политически проекти. Не виждаме такива, но ще очакваме да видим нови участници в политическите процеси в страната“.

По думите на проф. Попов, че подкрепата за ИТН е израз на емоционален протестен вот. " Но емоционалността е неустойчива."

"Борбата за власт винаги има и процеси, които са невидими, някакъв план на задкулисие и недоизреченост. Всяко политическо действие, което е свързано с удържане или на власт, има нещо неразбрано и недоизказано. Можем да артикулираме всякакви хипотези за това, чий проект е ИТН - на Доган и ДПС, на ГЕРБ или - на Радев, но засега  този проект се води на Слави Трифонов и той ще понесе цялата отговорност на  успеха или  неуспеха.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17
Петър Славов

Машинното гласуване няма пороците на чувалите с бюлетини

Адвокат  Петър Славов питаме за промените в Изборния кодекс, за атакатуването на текстове в него от ГЕРБ в Конституционния съд, както и за оттеглената кандидатура на Красимир Ципов за председател на ЦИК, и за свиканите нови консултации в петък при президента.  Петър Славов отбеляза в началото, че председател на ЦИК не е задължително да бъде излъчен..

обновено на 07.05.21 в 10:26

"Рестартирай Европа" - COVID-19 и имунизационния календар

Седмицата от 26-ти април до 2-ри май e обявена за Европейска имунизационна седмица като мотото й бе „Ваксините сближават“. Тя се отбелязва от 2008-ма година и за малко повече от десетилетие се превърна в глобална инициатива в подкрепа на ваксините срещу заразните болести. Тази година тя съвпадна с най- мащабната до момента кампания срещу..

публикувано на 07.05.21 в 09:59