Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите избори могат да доведат до нов вид патова ситуация

Анастас Стефанов: Обществото ни е способно да изненадва. Съществени електорални периферии могат да разместят политическите пластове

Снимка: bgonair.bg

БСП върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, а президентът Румен Радев обяви, че в тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли.

Защо се стигна до тази криза и какви са прогнозите за избирателна активност през юли?  Коментар на политическата ситуация направи в предаването "Ден след ден" политологът Анастас Стефанов от агенция "Тренд".

Според него изборите на 4 април са произвели т. нар. патова ситуация, в която се намираме в момента. Затова и определяните като партии на протеста или на антистатуквото продължават да функционират в състояние на предизборен режим. Отделно има нарушен политически диалог и значително усилена конфронтация.

Мостовете на политическия диалог са изгорени

Стефанов смята, че много от мостовете на политическия диалог са изгорени още от предходната 2020-та година и от предизборната кампания тази пролет. 

Елемент на истерия има, но той няма да донесе добавена стойност. Никой няма да получи сериозен електорален дивидент.

Политиката "анти" на всичко не носи стабилни резултати, убеден е политологът.

Ситуацията с върнатите три мандата за съставяне на правителство е безпрецедентна от 30 години насам. 

Ние не разполагаме с емпиричен опит да предполагаме какво можем да очакваме от българското общество и оттам - каква ще е новата политическа ситуация. 

Нови избори - нова патова ситуация

Анастас Стефанов смята, че има съществена вероятност новите избори да доведат до нов вид патова ситуация. 

Може да се възпроизведат електоралните нагласи от месец април, макар и с малки флуктоации. Може да се получи един още по - фрагментиран 46-ти парламент, който да направи още по - трудно съставянето на ново коалиционно управление. 

Едни нови избори винаги освежават политическия и институционалния диалог, обществената среда като цяло, припомни политологът. Според него обаче в сегашния толкова тесен времеви промеждутък - от април до юли, т. нар. нови политически партии няма да променят политическото си поведение.

Дилемата на затворника 

За партиите на протеста има два варианта - да употребят отново политическо време и доверие или да им се наложи да съставят някакъв кабинет, примерно с програмен характер. 

Затова е интересно да се проследи как ще се рационализира политическото им поведение, заяви Стефанов. 

Психофонът е определящ за новите избори

Като отбеляза, че като представител на социологическа агенция е консервативен към прогнозите, Анастас Стефанов обърна внимание, че липсва съществена емпирична информация или данни, които да подкрепят нещо в една или друга посока.

Той смята, че много зависи какъв ще е психофонът, който ще бъде наложен на тези нови предсрочни парламентарни избори.

Той ще определи доколко обществото ще бъде мобилизирано и дали в изборите ще участват съществени електорални периферии.

Участието на съществени електорални периферии вече може да размести политическите пластове.

Стефанов отбеляза, че сезонът и ковид-пандемията не са повлияли на избирателната активност на изборите през април. 

Обществото ни е способно да изненадва

Политологът даде пример с парламентарните избори преди 12 години. 

На 5 юли 2009 година нищо не вещаеше изливане на електорални периферии и скачане на избирателната активност до малко над 60%. 

Едно изказване на почетния председател на ДПС така фрострира и мобилизира, че на практика измени изцяло психофона. Това доведе до високата избирателна активност тогава. 

Предстоящите парламентарни избори също много ще зависят от такива променливи. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с Анастас Стефанов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28