Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

| обновено на 05.05.21 в 20:15

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара. 

Ваксинационни пунктове са открити и в Карлово, Първомай и Стамболийски.

Освен в лечебни заведения, част от ваксините са поставени и от личните лекари, което според Д-р Сийка Димчева е практика, която ще доведе до засилването на ваксинационната кампания. Главният секретар на пловдивската здравна инспекция посъветва хората да се ваксинират, тъй като в момента обстановката е спокойна, налични са достатъчно ваксини и няма струпвания на хора. 

"4668 са измунизираните за дните от началото на зелените коридори до сега, като по-голямата част от тях предпочитат РНК ваксините. Има малко колебание от страна на тези, чиято първа доза е Astra/Zeneca, но и това положение си мисля, че ще овладеем" 

"В момента издаването на ваксинационните сертификати отнема 1-2 минути, като те могат да бъдат получени в центъра, където е направена имунизацията, през електронния портал, ако пациентът притежава електронен подпис или при личния лекар" 


Сийка Димчева, каза също, че не е нужно първата и втората доза да са поставени в едно и също лечебно заведение. 

В Пловдив ще има достатъчно ваксини и за продължаване дейността на зелените коридори, както и за разпределяне на количества към личните лекари, което да доведе до наистина ефективна ваксинационна кампания, заяви Д-р Димчева. 

"Аз съм много доволна от темпа на ваксинационната кампания, като съвсем скоро ще можем да пращаме и главно дози към личните лекари, които, ако поставят по 10 ваксини на ден, това са 450 практики, сами можете да си представите колко ще се засили кампанията"

В сградата на РЗИ по времето на празничните зелени коридори се поставят само втори дози на ваксините, като изключенията са само за предварително записани в системата пациенти. 

В денонощния кабинет при ДКЦ "Пълмед" към обяд имаше малка опашка от търпеливо чакащи хора, които единствено се питаха дали е нужна декларация за информирано съгласие и при втората доза. Оказа се, че отговорът на този въпрос е "да". 

Възрастна жена, която с нетърпение е чакала доставката на РНК ваксини сподели, че ваксината е единственият начин за справяне със световната зараза. 

"И варицелата и различните видове шарки сме ги победили по този начин - с ваксини още при раждането ни дори". 

В УМБАЛ "Каспела" обстановката беше изключително спокойна. Там е един от пунктовете, които до сега са работили само с предварително записване и зеленият коридор пораждаше малко недоразумения. Въпреки това малобройните чакащи пациенти бяха по-скоро търпеливи и разбрани. 

"Току-що получих втората си доза след кратко чакане. Казаха ми, че ваксинационният сертификат могат да ми го издадат и тук, но може и при личния лекар. Само знам, че отнема малко технологично време и не става веднага"

В дните до 9ти май зелени коридори ще има без почивен ден в "Пълмед" и в Медицински център "Медикус", на Понеделник пазара. Останалите точки, които, обаче, не работят във всички оставащи дни, можете да проверите на сайта на РЗИ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов , политолог. Той смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18