Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

| обновено на 05.05.21 в 20:15

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара. 

Ваксинационни пунктове са открити и в Карлово, Първомай и Стамболийски.

Освен в лечебни заведения, част от ваксините са поставени и от личните лекари, което според Д-р Сийка Димчева е практика, която ще доведе до засилването на ваксинационната кампания. Главният секретар на пловдивската здравна инспекция посъветва хората да се ваксинират, тъй като в момента обстановката е спокойна, налични са достатъчно ваксини и няма струпвания на хора. 

"4668 са измунизираните за дните от началото на зелените коридори до сега, като по-голямата част от тях предпочитат РНК ваксините. Има малко колебание от страна на тези, чиято първа доза е Astra/Zeneca, но и това положение си мисля, че ще овладеем" 

"В момента издаването на ваксинационните сертификати отнема 1-2 минути, като те могат да бъдат получени в центъра, където е направена имунизацията, през електронния портал, ако пациентът притежава електронен подпис или при личния лекар" 


Сийка Димчева, каза също, че не е нужно първата и втората доза да са поставени в едно и също лечебно заведение. 

В Пловдив ще има достатъчно ваксини и за продължаване дейността на зелените коридори, както и за разпределяне на количества към личните лекари, което да доведе до наистина ефективна ваксинационна кампания, заяви Д-р Димчева. 

"Аз съм много доволна от темпа на ваксинационната кампания, като съвсем скоро ще можем да пращаме и главно дози към личните лекари, които, ако поставят по 10 ваксини на ден, това са 450 практики, сами можете да си представите колко ще се засили кампанията"

В сградата на РЗИ по времето на празничните зелени коридори се поставят само втори дози на ваксините, като изключенията са само за предварително записани в системата пациенти. 

В денонощния кабинет при ДКЦ "Пълмед" към обяд имаше малка опашка от търпеливо чакащи хора, които единствено се питаха дали е нужна декларация за информирано съгласие и при втората доза. Оказа се, че отговорът на този въпрос е "да". 

Възрастна жена, която с нетърпение е чакала доставката на РНК ваксини сподели, че ваксината е единственият начин за справяне със световната зараза. 

"И варицелата и различните видове шарки сме ги победили по този начин - с ваксини още при раждането ни дори". 

В УМБАЛ "Каспела" обстановката беше изключително спокойна. Там е един от пунктовете, които до сега са работили само с предварително записване и зеленият коридор пораждаше малко недоразумения. Въпреки това малобройните чакащи пациенти бяха по-скоро търпеливи и разбрани. 

"Току-що получих втората си доза след кратко чакане. Казаха ми, че ваксинационният сертификат могат да ми го издадат и тук, но може и при личния лекар. Само знам, че отнема малко технологично време и не става веднага"

В дните до 9ти май зелени коридори ще има без почивен ден в "Пълмед" и в Медицински център "Медикус", на Понеделник пазара. Останалите точки, които, обаче, не работят във всички оставащи дни, можете да проверите на сайта на РЗИ.

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03