Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство ще служи на България

Снимка: архив

В пещерското село Радилово, където участва в тържество, посветено на 145-тата годишнина от Априлското въстание, Радев потвърди, че изборите ще се проведат на 11 юли:

„Служебното правителство, като всяко друго служебно правителство, ще служи на България - това е негов дълг и право по Конституция. Датата е 11 юли за изборите! Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото, по Конституция, трябва да се спазят тези „ не повече от два месеца“. Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че изборите отиват на 4 юли, а Централната избирателна комисия не може да подготви изборите за 4 юли, защото няма да има време - тези 60 дни цикъл“.

Че парламентът ще бъде разпуснат, съобщи президентът Румен Радев, след като от БСП му върнаха третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 
По-рано днес държавният глава започна консултации с парламентарно представените партии за състава на новата Централна избирателна комисия. Единствената кандидатура за председател на ЦИК - Красимир Ципов от ГЕРБ, бе отхвърлена от повечето партии. Комисията ще започне работа на 11 май. 

В Радилово президентът поднесе цветя пред Паметника на трите поколения и отправи приветствие към жителите и гостите на населеното място.

“На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство“, заяви президентът и подчерта, че на 6 май отново ще отдадем почит към българските воини, които с живота си са извоювали свободата на България.

"Убеден съм, че осъзнавате огромната отговорност да предавате спомена за  героичния пример на вашите предци през Априлското въстание през поколенията, обърна се президентът към жителите на Радилово.  „Подвигът, извършен от вашите предци, тяхната смелост, храброст, непокорство, техният избор –  по-добре достойна смърт, отколкото живот в робство – те нямат измерение. Тяхната саможертва се нарича днешна свободна България“, подчерта в своето слово президентът.

По късно в Пещера се проведе тържествена заря-проверка, посветена на празника на града, който официално е на 6-ти май. В приветственото си слово президентът Румен Радев заяви:

"В навечерието на светлия християнски празник Георгьовден, нека не забравяме да почетем паметта на хилядите знайни и незнайни български войни и герои, отдали живота си, за да ни има днес нас тук, на този площад, за да я има България! Да осъзнаем, че ние сме в огромен дълг пред нашите предци, в нашите решения, в нашето служение на България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51