Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църквата "Свети Георги" отбелязва своя храмов празник

| обновено на 06.05.21 в 17:20
9
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

На Гергьовден десетки пловдивчани присъстваха на празничната света литургия в  църквата „Свети Георги“ в Пловдив, която беше отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений.

Църквата „Свети Георги“ се изпълни с хора още в началото на празничната света литургия. Спазваха се стриктно всички противоепидемични мерки, а пловдивчани се помолиха за здраве.

„Моля се на Свети Георги за здраве. Всички да сме живи и здрави, но днес съм отчаяна – толкова много болни от коронавирус и много починали. Бог да ни пази! Затова сме по църквите!“, каза възрастна пловдивчанка.

В църквата присъстваха и по-млади хора, които също се помолиха за здраве, за приключване на пандемията и за връщане към нормалността.

„Настроението е празнично в църквата. На първо място – заради Възкресение Христово. А след това и заради един от най-почитаните светии – Свети Георги“, каза пред Радио Пловдив отец Тимо Петров от храм „Свети Георги“ в Пловдив.

Свети Георги е живял по времето на император Диоклециан (284-305 г.) в малоазийската област Кападокия. След смъртта на бащата майка му го отвела в Палестина, където постъпил на служба във войска­та. Отличил се и скоро самият император го издигнал в чин военен трибун. Когато Диоклециан издал строги закони срещу християните, свети Георги се приготвил за мъченическа смърт и раздал богатството и имотите си на бедните. Той се противопоставил на гоненията на християните, за което бил измъчван дълго и жестоко. Всеки път по чудотворен начин Господ изцелявал раните му и това карало много хора да се обърнат към християнството. Така направила и жената на императора - Александра, която по-късно била екзекутирана заедно със светеца.

Свети Георги възкресил мъртвец, изцелявал болни, а на един човек съживил вола, заради което се счита за покровител на стадата.

Църквата „Свети Георги“ – храм на националното достойнство

„Той е първият български храм в Пловдив. Жителите на квартал „Мараша“ стигат до извода, че трябва да имат собствен български храм. И с щедрата помощ на влиятелния пловдивски възрожденец Стоян Теодорович Чакълков, наричан Големия Стоян, започват градежа през 1848 година. Интересното е, че съгласно изискванията на османската администрация, нова църква е можело да се строи църква само на мястото на стара. В случая със „Свети Георги“ това не е така. Този храм е изграден на изцяло ново място“, каза отец Петров.

Той пожела на всички миряни много здраве и много вяра.

„Вярата, която е свързана с делата, винаги дава добри резултати. Колкото повече се доближаваме до духа на Евангелието, толкова по-добре за нас като нация“, подчерта още отец Петров.

Цялото интервю с отец Тимо Петров можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Веселин Куртев показва "Вихрушката на живота" в Пловдив

Художникът Веселин Куртев се завръща в Пловдив за откриване на изложбата му „Вихрушката на живота“. Повече от 20 години той живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат своите картини и много талантливи българи. Изложбата „Вихрушката на живота“ е първата му в Пловдив след дългогодишно отсъствие от България и втората му..

публикувано на 22.06.21 в 09:55

Дължим памет на пловдивските художници-монументалисти

95 проекта на момументалната декоративна живопис на пловдивски художници ще оживеят чрез най-новия проект на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив „Изкуство и обществено пространство“. Той ще се реализира в продължение на 2 години с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“.  Целта му е да възстанови и съхрани паметта на онова поколение творци, от които тръгва..

публикувано на 21.06.21 в 14:49

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19.06. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Сол Белоу. Херцог. 480 стр., ок. 4А, Лист, 2021. Ромен Гари. Хвърчилата. 379 стр., ок. 4А, Леге Артис, 2021. Томас Берхард. Причината. Един намек. 128 стр., ок. 3А, Блек фламинго, 2021. Елена Феранте...

публикувано на 21.06.21 в 10:12

Пловдив чества 30 години Алианс Франсез в България

В Пловдив започва Френска седмица , в която проявите през тази година са под знака на 30-годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в града.  През 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в Пловдив се установи и първият френски алианс. Откриването на Френската седмица ще е на..

обновено на 21.06.21 в 06:59

"Дипломни творби" на випуск 2021 представят от НХГ-Пловдив

Изложбата "Дипломни творби" ще бъде показана от днес в галерия "Пловдив" на ул. "Авксентий Велешки" 20. Ще бъдат представени част от дипломните защити на всички специалности на Випуск 2021 година на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов".  Събитието се реализира със съдействието на Дружество на пловдивските художници.  В експозицията..

обновено на 21.06.21 в 06:58