Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Може да го очакваме в началото на 2022 година

| обновено на 07.05.21 в 11:17
Акад. Богдан Петрунов
Снимка: Георги Нейков, БНР

Академик Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България. 

Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа признаци на затихване, защото намаляват процентите на положителните проби, но остава много висока смъртността у нас", отчете академик Петрунов. Той смята, че е необходим сериозен анализ на броя на смъртните случаи, за да се види защо са толкова много, и защо сме на второ място в Европа, след Унгария.  Петрунов отчете, че преимно хора над 60 години са загубили битката с вируса, но има и млади хора. 

"Сега е важно да постигнем по - високо критично число на имунизирани хора, за да може да се каже, че ще имаме колективен имунитет, с което ще се позволи затихнване на епидемията за определен период", допълни още алергологът. Той апелира за по-висока активност на младите хора за спазване на мерките и за носене на маските, и да се научим да живеем по този начин още една година.

Новите щамове и ваксините: Всички ваксини, които са в употреба имат различна степен на въздействие към циркулиращите варианти на вируса. 

Има сериозен кръстосан имунитет, както и трениран имунитет след ваксините, но той е различен към щамовете, които се откриват. Трябва да сме доволни от това, което имаме като ваксини, и ако постигнем високо ниво на имунизацонно покритие. 

"Обективните факти са, че ваксината на "АстраЗенека" има определен процент на тромбоемболия, но той е значително по-малък от процента на случаите, след реално преболедуване на Ковид-19", посочи академик Петрунов. Той каза, че бе преиграно да се говори непрекъсното, че "АстраЗенека" е по-опасната ваксина. През последните два, три дни, всички правителства в Европа свалиха границата за използването на тази ваксина за млади хора. 

"Истината, е че рекомбинантните ваксини достигат до 95% имунитет, за разлика от векторната ваксина, която дава 65%", уточни още Петрунов. Той смята, че ваксината на Jonson&Jonson е еднодозова и ще се насочи към определни контингенти от населението ни.

 "Много важен въпрос е този за децата от 12 до 16 години, дали да се ваксинират, защото текат редица изпитвания, прагът е 16 години за рекомбинантните ваксини", уточни имунологът. Той смята, че до месеци официално ЕМА ще даде становище и за децата. 

Алергиите и ваксините: Не съм наблюдавал нито една такава алергична реация след ваксина, в моя кабинет също нямам пациенти с подобни реакции. Хората, които има алергии, може да се посъветват с алерголог, да им се даде препарат за няколко дни, преди ваксинация.

Още от категорията
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

публикувано на 22.06.21 в 10:34

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31
Поколенията на Дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52