Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неочаквано: Туристи препълниха СПА столицата на Балканите Велинград по празниците

Браншът иска Георги Щерев да е служебен министър на туризма

Златко Златанов: Георги Щерев е прагматик, обединителен човек, знае къде са препъни камъните и как се прави туризъм, абсолютно подготвен е!

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш.

В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме, заяви пред Радио Пловдив Златко Златановпредседател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи.

Той обясни, че до последно записванията са били между 50 и 60% от капацитета на хотелите, а това е крайно недостатъчно за изплащане на разходите им. В крайна сметка заради намалените цени на някои от тях и благодарение на богатата програма на други, туристите са предпочели да прекарат празниците във Велинград.

Златанов цитира колегите си от бранша, по чиито данни през почивните дни на 100% са били пълни хотелите в Сандански, доста са били туристите и в другия СПА курорт - Хисаря.

Туристическият поток по морето е бил много слаб, отчете Златко Златанов като подчерта, че морският и СПА туризмът са коренно различни. По морето очакват чартъри, полети, договори, организиран туризъм. В СПА курортите няма подобни организирани туристически прояви, обясни Златанов. 

Наложените ограничения заради пандемията - визовите режими и закъснелите "зелени коридори" са причина за абсолютната катастрофа на туризма по българското Черноморие, убеден е представителят на туристическия бранш от Велинград. 

Нека да мислим как да запазим нашия туристически сектор, а не да гледаме европейската директива за визи и пропускателни режими, призова Златко Златанов. Той недоумява защо въпреки че хората виждат, че умира целият бизнес, че цял сектор ще умре, пак трябва да има визи! 

Заради невъзможността в България да пристигнат очакваните един милион туристи от Русия, нека Евросъюзът ни компенсира с туристи от Англия, Франция, Германия, Италия, Испания, настоя Златанов. 

От бранша ще поставят на вниманието на новия служебен министър на туризма точно тази болна тема. 
Ние искаме поне един път президентът или министър-председателят, който и да е, да се съобрази с бранша и да каже: "Дайте предложение вие", заяви хотелиерът. 

Той посочи, че вече много асоциации и съюзи са се обединили в Алианс по туризма в България.

Златко Златанов обяви, че предложението на бранша за нов служебен министър на туризма "вече е на бюрото на президента".

Кандидатурата е на Георги Щеревпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Той е един прагматик, човек, който е минал по цялата стълбица в туризма, коментира Златанов и го нарече обединителен човек.

Има много неща, включително закони, които трябва да се променят, категорични са от туристическия бранш. 

Ако президентът поиска среща с нас, ние жадуваме за нещо подобно, заяви Златанов. Той изрази абсолютна готовност да обясни пред държавния глава мотивите на бранша за издигане кандидатурата на Георги Щерев за служебен министър на туризма. 


Още от категорията
Враменен ваксинационен пункт в Пловдив

Временните имунизационни пунктове в Пловдив са празни

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 продължава с отварянето на изнесени ваксинационни пунктове на различни места в града. Първият временен център бе открит на 12 юни в двора на училище „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“. Най-новият ваксинационен пункт се намира в МОЛ Пловдив. Имунизацията се осъществява всеки ден до 27 юни, без..

публикувано на 22.06.21 в 11:07
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

публикувано на 22.06.21 в 10:34

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31