Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС


 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец.

Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат - Иван Петков от ПГ на „БСП за България“. Той коментира, че е очаквал това Народно събрание да има кратък живот и е дал такава прогноза още първите дни след направени анализи и след като е станало ясно, че втората по големина парламентарна партия няма да предложи правителство. Според него, като се изключат промените в Изборния кодекс, работата на НС като цяло е непродуктивна.

За съжаление нашият законопроект за Кодекса за социалното осигуряване не мина и по този начин, този парламента не успя да реши важни неща. Надявам се, с новия Изборен кодекс, нещата да отидат в правилна посока. А в следващия Парламент да се направи кабинет, защото е важно за държавата като цяло“, допълни Петков.

По думите му това НС приключва без да е имало и парламентарен контрол. За днес той е поставил два въпроса, свързани с Пловдив – за транспортния проект и за отпуснатите 25 милиона лева за ремонта на 14-те километра на Околовръстното шосе, но няма да получи отговор.

Петков се надява следващите избори да се проведат честно, да няма невалидни бюлетини и хората да гласуват спокойно и да не се притесняват дали ще им бъдат отразени преференциите.

Категоричен е, че този парламент няма смисъл да продължава, защото в залата няма диалог. „Ние се опитахме, но не се получи. Надявам се при следващите резултати да има диалог и да се знае, че ако държавата влезе в политическа криза и няма стабилен кабинет, това ще доведе до колапс икономиката“, допълни народният представител.

На въпрос дали ще бъде отново в листите за народни представители отговори, че това ще стане ясно след около две седмици и ще е решение на партията.


Според Ивайло Старибратов от "Демократична България“ , който също е сред новите пловдивски депутати, реално 45-то НС е работило десет дни и не е свършило много. Като пример той посочи, че не са създадени всички комисии и конкретно тази, която лично го интересува - за образованието, младежта и спорта.

 „Не мога да кажа, че това съм си представял. Видях обаче в групата много интелигентни хора, които искат да работят", допълни Старибратов.

Той припомни, че неговата парламентарна група е внесла над 20 законопроекта, които са били обещани още в предизборната програма. Включително и за изборния кодекс.

„Имаме още, но те трябва да бъдат обсъдени, да минат комисии. Да се направи оценка. Всичко, което се  прави в момента, не е истинско, а определено носи пиар за една или друга партия“, коментира народният представител.

Според него промените в Изборния кодекс са основно две.

За съжаление не са промениха основните принципи, по които да се избират хората. Запазиха се старите. Имаше много добри предложения, много адекватни. Реално в този кодекс се приеха само промените за машинното гласуване и за отварянето към избирателите, които са в чужбина", каза Старибратов.

По думите му, относно справедливостта, има много други неща, чисто математически, които трябва да се случат, за да е реален избора на тези, които представляват народа.

„Трябва да има активна регистрация, която да идентифицира избирателите. В момента такава няма. Другото е, че районите са много динамични. В Пловдив живеят много повече хора, от колкото са истинските списъци, а има други райони, които се обезлюдяват, но там има 6-7 квоти за народните представители. Пловдив, който вече е половин милион, има 11 квоти. Тази активна регистрация ще доведе до реални избори, което е много важно", категоричен е математикът и допълва, че това ще промени доста картината.

Влизайки в НС очакванията ми бяха доста по-големи, но съм оптимист, защото виждам, че влизат все повече нови мислещи хора, които имат желание за промени. Въпросът е, че старото трудно ще се изкорени", заключи Старибратов

Все още обмисля дали отново ще се кандидатира, решението му ще дойде след разговори и срещи с избирателите.


Още от категорията
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

публикувано на 22.06.21 в 10:34

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07

Пловдивчани и летните очаквания

С настъпването на астрономическото лято започва обратното броене до отпуските и планираните пътувания. Във фокуса на пловдивчани остава най-вече морето, като единственото нещо липсващо на града.  В разговорите с граждани става ясно, че коронавирусът е по-скоро административна пречка, която може да бъде преодоляна по здравен начин - чрез ваксинация...

публикувано на 21.06.21 в 15:31
Поколенията на Дедево - Борис Папазов и внука Валентин

Дедево празнува на Свети Дух с нов заслон под Стария дъб

Птича песен и далечен лай – това чуваш, ако избягаш само на 30 км от Пловдив в Родопите. На 1060 метра надморска височина планината е прегърнала центъра на село Дедево и го е смълчала. И само българските знамена по прозорците на къщите говорят, че тук има живот. Все по-малко местни хора "Живеят само възрастни",..

обновено на 21.06.21 в 09:52