Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политически и културни измерения „Точно днес“

45-то Народно събрание приключва своето съществуване тази седмица. 11 юли е датата на предсрочния парламентарен вот. Какви са сценариите пред България? Журналистът Петко Георгиев ще бъде наш събеседник по темата.

Никола Николов ще представи оценките на пловдивчани за работата на най-кратко просъществувалия парламент.

Ще питаме още – има ли риск от политическа криза у нас? Директорът на Институт „Рего“ Калоян Методиев с отговор на основния тези дни въпрос у нас.

Извънредни парламентарни избори по нови правила – ще успее ли новата ЦИК да подготви вота? Номинираният за заместник-председател на ЦИК  Цветозар Томов ще бъде наш събеседник по темата.

Ще ви пренесем и в Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“, където започват тържествата, посветени на делото на светите братя Кирил и Методий. Директорът Емил Начев ще ни разкаже за традиционното празнично шествие на ученици и учители.

Ще ви поканим и на концерта „Пазители на фолклора“ на Античния театър тази вечер. Директорът на училище „Любен Каравелов“ Славка Щерева ще представи участниците и програмата.

Няма да пропуснем и децата, които имат нужда от подкрепа. Как да се случи това? Отговор на този въпрос ще получим от Анина Йовкова от УНИЦЕФ-България. Екип на „Шампиони за децата“ към организацията тази седмица гостува на Пловдив.

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ще ни гостува Ивомир Игнатов-Кени, актьор и директор на драматичен театър “Hand”.


Още от категорията

На Еньовден - за билките, траките, съседите, Европа - "Точно днес"

Из нашите земи рождението на Йоан Кръстител е известно като Еньовден – българския  народен празник, който всяка година честваме на 24 юни. Народът казва, че оттогава започва да се пронизва далечното начало на зимата, а който види на изгрев Слънцето да трепти и танцува, ще бъде здрав през цялата година. Вярва се още, че различните лековити..

публикувано на 23.06.21 в 17:21

"Ден след ден" с жегите

Лято е. Вече е доста напечено. Заедно с температурите се покачват и емоциите, поне тези, свързани с предстоящите избори. В Смолянско предизборната търговия с гласове е набрала голяма скорост, а върху избиратели се оказва безпрецедентен натиск, обяви министърът на вътрешните работи  Бойко Рашков . Натискът е по различен начин, по различни причини и по..

публикувано на 23.06.21 в 14:56

Проф. Евгений Шевкенов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" е със световноизвестния цигулар и диригент проф. Евгений Шевкенов . През юни той свири в родния си град на Международния фестивал на камерната музика в Стария Пловдив. Евгений Шевкенов е артистичен директор на утвърдения форум. Пловдивчанинът има изключително успешна кариера в чужбина. Цигуларят живее и работи във Виена, участва в..

обновено на 23.06.21 в 14:07

"Вход Свободен" – лятото е в града

Летните ни разходки и срещи с интересни събеседници продължават! Отвеждаме ви на едно от обичаните и предпочитани  места за разходка в Пловдив – Регионален Етнографски Музей. И тази локация не е случаен избор, а конкретен и носещ много смисъл, сантимент  за днешния ни гост , и дълга във времето история за един от емблематичните фестивали на..

обновено на 23.06.21 в 09:37

"Точно днес" – лятно и цветно за доброто и добрините на 23 юни

За десети пореден път Пловдив избра най-добрите си хора. Това стана в юбилейната кампания „Пловдив – град на доброто“, в която се включиха много пловдивчани със свои номинации. Гласовете им ще чуем в репортажа на Екатерина Костова. Дарителството на плазма и човешката  солидарност през погледа на Димитър Йонов от Пазарджик, който след битката с..

публикувано на 22.06.21 в 15:41