Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-важната задача пред ЦИК е да няма закъснения в графика

Цветозар Томов
Снимка: БГНЕС

„Най-важното на старта на работата на новата комисия е да не допусне закъснения в графика, по който трябва да се вземат принципните решения, свързани с организацията на кампанията. Първите от тях трябва да бъдат взети още на 14 май. Ако всичко тръгне по график, би трябвало да не е от кой знае какво значение това, че частично е сменен състава на ЦИК“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Цевтозар Томов, заместник-председател на новата ЦИК.

Експертът смята, че промяната в Изборния кодекс, с която се премахват ограниченията за разкриване на секции в страните извън ЕС, може само да реши съществуващи проблеми, но не и да ги създаде.

„На изборите на 4 април във Великобритания, а и в части в САЩ, възникна доста голямо напрежение в избирателните секции, тъй като прекалено много хора гласуваха в една и съща секция. При сегашния либерализиран режим в тези страни, би трябвало да се открият достатъчен брой секции и избирателите да могат да упражнят правото си на вот“, обясни Томов.

Той коментира и дали ще има проблеми с осигуряването на машините за гласуване зад граница.

„Преди да знаем в колко секции извън страната трябва да се доставят машини за гласуване не можем да преценим доколко тежки логистични проблеми ще създаде това, че закона ни задължава да осигурим гласуване с машини там, където има над 300 избирател.

Цялото интервю с Цветозар Томов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03