Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Духът и парите "Ден след ден"

Пловдивската общинска болница "Свети Мина" се нуждае от близо 400 000 лева, с които да бъде извършен спешен ремонт. Аргументите на ръководството са, че старата сграда има нужда от  значителна рехабилитация. Като спешни са посочени ремонт на водопроводната инсталация и покрива. Лечебното заведение получи финансова подкрепа покрай ковид кризата, включително и от дарения, и тя отиде за обновяване на апаратурата.

Значително повече пари, близо 113 милиона лева, смята да изтегли община Пловдив, за да работи по важни за града инфраструктурни проекти. През тази седмица по проблема ще има и обществено обсъждане. Аргументите на управляващия екип са, че става дума за евтин и дългосрочно погасяем кредит и за възможост, която не бива да се пропуска. Критиките варират от опасения за тежка задлъжнялост и невъзможност за ново поемане на дълг за продължителен период, до прекалено съсредоточаване на средствата само до пътна инфраструктура.

Емблематична за Пловдив проява поддържа възрожденския дух в града. Учениците и учителите от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив  организираха традиционното шествие в памет на Светите братя. Тази година се отбелязват 170 години от първото честване на славянските първоучители.

Още от категорията

Прогнози и изводи "Точно днес"

Прогнозата ще е за изборите на 11 юли и машинния вот. От Цик споменаха, че очакват саботажи, дори в самата комисия, но в тези по места, сигурно е , че избори и курорт заедно няма да стане, разпеределен е броят на машините по секции - къде по една, къде по две..., а по мнеинето на набюдатели - никой не полага усилия да се преодолее страха у хората, за..

публикувано на 24.06.21 в 17:53

"Ден след ден" на Еньовден

В деня на рождението на Св. Йоан Кръстител темите в днешното предаване са пъстри като еньовденски венец. Намерена е черната кутия на падналия МиГ-29, като надеждите са още днес данните в нея да бъдат разчетени. Това оповести на брифинг в Стара Загора военният министър Георги Панайотов. Информацията до момента обобщава Севдалин Палаузов ...

обновено на 24.06.21 в 14:09

Проф. Евгений Шевкенов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" е със световноизвестния цигулар и диригент проф.  Евгений Шевкенов . През юни той свири в родния си град на Международния фестивал на камерната музика в Стария Пловдив. Евгений Шевкенов е артистичен директор на утвърдения форум. Пловдивчанинът има изключително успешна кариера в чужбина. Цигуларят живее и работи във Виена,..

обновено на 24.06.21 в 13:57

"Вход свободен" в духа на Еньовден

На Еньовден в предаването говорим с био- лечителката Анета Якова за спазването на традициите, специалния ритуал по изгрев слънце и вълшебната  сила на росата в днешния голям празник, слял в едно християнство и езичество. Ще се наложи ли  българинът да се върне към "буркан и дюшек- банк" след решението на три от големите ни банки да прекратят приемането..

публикувано на 24.06.21 в 08:55

На Еньовден - за билките, траките, съседите, Европа - "Точно днес"

Из нашите земи рождението на Йоан Кръстител е известно като Еньовден – българския  народен празник, който всяка година честваме на 24 юни. Народът казва, че оттогава започва да се пронизва далечното начало на зимата, а който види на изгрев Слънцето да трепти и танцува, ще бъде здрав през цялата година. Вярва се още, че различните лековити..

публикувано на 23.06.21 в 17:21