Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актьорът Васил Василев-Зуека с първа изложба в Пловдив

Известният актьор Васил Василев-Зуека гостува на Пловдив с първа самостоятелна изложба. Тя се откри в галерия U PARK, а в нея са включени уникални платна живопис.

„Аз рисувам идеи, театрални идеи. А как ще изразя една идея, това няма никакво значение“, казва за своето творчество Васил Василев-Зуека.

В изложбата е включен триптих озаглавен „Не знам“, „Не чух“, „Не видях“. Казва, че му е любим, защото му е първи и е по идея на неговата съпруга Ани. 

Васил Василев-Зуека рисува от дете

„Винаги съм рисувал, но никой не е знаел /смее се/. Преди да ме приемат във ВИТИЗ, явно съм имал нужда да изразявам себе си в изкуството. Тогава рисувах с маслени бои. След като ме приеха, нямах време за тази работа. Миналата година, когато ни затвориха и се изолирахме по къщи, паланки и по апартаменти, по някакъв начин човек трябваше да съхрани себе си. Смятам, че точно рисуването успя да ме съхрани", признава актьорът.

Идеята за изложбата идва от Радост Коцева от галерия U PARK

„Показах й две картини. И тя предложи да направим изложба. Аз се уплаших. След два дни й казах да опитаме. Дължах й го. А и с галерия U PARK ме свързват толкова много имена, толкова много приятели – като се започне от Кольо Карамфилов, мине се през Графа и ред хора, които са свързани с това място“, разказа Васил Василев- Зуека и признава, че все още не може да повярва, че там вече е открита неговата изложба.

Цялото интервю с Васил Василев-Зуека можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Четири премиерни заглавия на "Пловдив чете"

С премиерата на четири нови издания продължава литературният фестивал „Пловдив чете“. Довечера в Културния център „Тракарт“ ще се състои премиера на стихосбирката на Иван Странджев „Улици на тъгата“ . За автора и неговите стихове ще говори критикът и издател Иван Гранитски. В клуб „Петното“ авторката Миа Сердарева ще представи..

обновено на 16.06.21 в 10:31

Великите европейци - Витаутас Ландсбергис

Понякога стават чудеса – един умен и морален човек влиза в политиката и тя започва да изглежда не чак толкова мръсна работа. Така е с Витаутас Ландсбергис, човекът, който през 1988 създаде литовското движение за независимост „Саюдис“, през 1990 обяви новата независимост на Литва, а после я защити от „либералния“ Горбачов. Но танковете бяха..

публикувано на 16.06.21 в 10:28

За първите срещи с технологиите през миналия век

В Етнографския музей в Пловдив ще бъде открита изложбата на Национален политехнически музей „Техниката у дома през първата половина на XX век“, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.  Изложбата представя различни домашни уреди, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизане на..

публикувано на 16.06.21 в 07:33

Стартират проявите за Вазовите празници в Сопот

По-малко от месец преди Вазовите празници през юли, в Сопот започват серия културни прояви. От днес до 20 юни читалището и къщата музей „Иван Вазов“ са домакини на поредица концерти, културни срещи и исторически изследвания. Тази вечер на сцената на НЧ „Иван Вазов 1871“ е предвиден концерт на самодейни състави и школи при сопотското и..

публикувано на 16.06.21 в 07:25

Реновират хранилищата на Историческия музей в Пловдив

Историческият музей в Пловдив ще оборудва хранилищата си с всичко необходимо за оптималното съхранение и опазване на ценните свидетелства на времето, които притежава. Това става възможно с държавно финансиране от 8880 лева, одобрено по проект към Министерството на културата.  Музеят спечели пълната сума, която поиска, за да спре естественото..

публикувано на 15.06.21 в 12:06