Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим


Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.  

Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с присъствието в Белия дом на Доналд Тръмп, подкрепян от евангелистите, които са тясно свързани с юдаизма и Израел. 

"Тръмп направи всички възможно да маргинализира палестниците, включително ги бламира да станат членове на ООН. След смяната на властта в САЩ Джо Байдън няма подобни амбиции. Има демократи и конгресмени, които са на страната на палестинците. Пребалансирането на Белия дом, както и други фактори – денят на Йерусалим, опитите да бъдат заселени израелци в палестински квартал на града възпламениха конфликта", обясни професорът.

Като основни вътрешни причини за военния сблъсък той посочи политическата криза в Израел и отложените парламентарни и президентски избори в Палестина.  

Според него този конфликт е много по- различен от предишните, защото се води на територията на държавата Израел, а тя самата не може да се справи с него. За първи път във военните действия се включват и палестинците, които живеят в еврейската държава. В предишните години те бяха само наблюдатели на случващото.

Позицията на проф. Чуков е, че конфликтът е религиозен, защото от една страна е юдейско – християнската система, а от друга – ислямската, като една от групировките е прокси на Техеран. 

Той не изключва ескалация на конфликта и изнасянето му в Европа. "Най- близкият плацдарм на подобен конфликт е Европа, страх ме е, че симптомите, които виждаме в държавата Израел биха могли да се проектират в Европа и за съжаление виждаме в Западна Европа цели гета, квартали, които са далече от държавността и генерират насилие и радикализъм. Може да последва немислимото. Това не бива да се изключва", предупреди експертът и отново подчерта, че Израел от две години няма стабилно  правителство, а при такава ситуация няма как да няма кръгове, които биха се възползвали. 

Според Владимир Чуков може да се очаква умиротворяване на конфликта, но временно. В дългосрочен план той е скептик за трайното му уреждане, защото в основата на сблъсъка  са две непримирими религиозни ценностни системи.


Още от категорията

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43