Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промените "Ден след ден"

Заявено, започнато и предстоящо от служебното правителство – промяна за добро или реваншизъм? Ще стане ли ясно какво е истинското състояние на държавата? Разговорът ще е с политическия анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев.

Кадровите рокади в МВР ще помогнат ли да се осигури провеждането на честни избори на 11 юли? От кого и как ще се води войната с купения вот? За два месеца може ли да се свие чадърът, осигуряван от полицията, на каквито сигнали се позовават в служебния кабинет? Темата ще коментираме с Методи Андреев, който е бил депутат и от СДС, и от ГЕРБ. Според него за крадците от ГЕРБ ще настъпят много черни дни, а от служебното правителство на Румен Радев зависи съдбата на България за десетилетия напред.

Използват ли политиците бизнеса за свои цели? Неверни ли са твърденията за извиването на ръце, фиктивни сделки и отчисления, които отиват директно в партийни каси? Питаме бившия земеделски министър Мехмед Дикме, който нарече смешно твърдението, че премиерът на една държава – цитирам: „се занимава с някакви земеделци с минимални количества земеделска земя“.

Теми от Пловдив:

Пред Съдебната палата в Пловдив тази сутрин се събраха протестиращи срещу освобождаването под парична гаранция на Иво Даскалов, по прякор Лудия, който в нощта на Великден уби трима души при катастрофа на Околовръстното шосе. Протестиращите смятат решението на съда за абсурдно и настояват за адекватни мерки, прозрачен процес и за максимално наказание. Репортажът от протеста е на Иванка Петкова.

Общинските училища в Пловдив отново могат да кандидатстват за модернизиране на базата и обучението в тях. 300 000 лева отпуска общината, а училищата трябва да подготвят проекти и с тях да кандидатстват за снабдяване с компютри, лицензи за образователен софтуер, оборудване за специализирани кабинети по различни предмети. За условията и сроковете за кандидатстване и за необходимостта от модернизирането на образователния процес Живка Танчева разговаря със заместник-кмета с ресор образование Стефан Стоянов.

Екатерина Костова ни среща с израелската поетеса Хава Пинхас-Коен, която вече има и поетичен сборник на български език. Освен за поезия и слово разговорът логично се фокусира и върху конфликтът в Йерусалим и нарастващото напрежение в Близкия Изток.Още от категорията

"Точно днес" към лятото и вота

С темпото на хладни утрини, дъжд и вятър приближаваме лято 2021, на 21 юни. Подготовката за отпуски и почивките на децата върви паралелно с говоренето и действията за извънредния вот на 11 юли.  Новата Национална програма „Отново заедно“ беше приета от Министерския съвет. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на..

публикувано на 16.06.21 в 15:17
Пловдив,

"Ден след ден" нагласи преди вота, протести и изпити

На 16 юни в следобедното предаване на радио Пловдив "Ден след ден"  ще тръгнем от настроенията на хората за парламентарните избори през юли. Почти седмица след началото на предизборната кампания как се очертава 46 НС като състав – ще коментира след последното социологическо проучване на Медиана социологът Кольо Колев.  А какви са политическите..

публикувано на 16.06.21 в 14:17

Доц. Красимира Кръстанова в "Добро утро, ден!"

Доц. д-р Красимира Кръстанова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, културен антрополог и дългогодишен декан на Философско-историческия факултет,  гостува в рубриката „Добро утро, Ден“. Тя е уверена, че знанието винаги може да ни помогне да действаме по-разумно, ако познаваме както хората, така и отношенията между тях, тъй като  всяко..

обновено на 16.06.21 в 14:00

"Вход свободен" - Финансовата независимост и жените

Живеем във време на еманципация, на извоювани от мнозина права, във времена на полово равенство и поделяне на отговорности. В някои светове, в някои общества, това е истина и тя се прилага на практика. В други, жената все още е зависеща и подвластна на мъжа. Между единия и другия свят, между борбите за права и признание, като че ли отдавна не е..

обновено на 16.06.21 в 09:31

„Точно днес“ на изпити, протести и изложби

В сряда сутрин  по горещите точки и събития, които ще следим в и развитие през деня. -Как започва Национално външно оценяване по БЕЛ. За първи път в системата на българското образование ще се проведат изпити и в 10 клас. Седмокласниците пък влизат в битката за гимназиите – над 5800 са те в Пловдив и областта. Антония Попова ще улови..

публикувано на 15.06.21 в 16:27