Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Смяната на модела минава през смяната на хора

Снимка: БГНЕС


“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС.

Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “Целта е да се махнат всички онези лимонки сред началниците на РДВР-тата и РПУ-тата, които открито или не работят за тандема ГЕРБ-ДПС” 

Методи Андреев продължи и с конкретното посочване на текущия директор на пловдивската дирекция на полицията - Йордан Рогачев “ето и вашият шеф на РДВР-Пловдив и за него има такива съмнения и на него скоро ще му съберат багажа”. 

Смяната на модела минава основно през смяна на хората, като няма в момента действащ парламент, който да променя законите - ще сменят хората” коментира Андреев възможните действия на служебното правителство.

“В никой случай не съм фен на президента, но не крия, че с интерес следя това, което прави неговото правителство, защото все пак вярвам, че хората на честта, каквито са военните, са искрени, когато заявяват позиция по повод мафиотското управление на страната” 

Според бившия депутат президентът “ще направи всичко по силите си за решаването на големият проблем с мафията”. 

Методи Андреев разясни с коментар предположението си за бъдещето на директора на ОДМВР-Пловдив “Знам, че Йордан Рогачев е бил в Пазарджик, по времето когато Делян Пеевски беше господар на държавата, той е един от хората, които трябва да си ходи. Пловдив е емблематично място, което не може да бъде пропуснато от мафиотската групировка. В нищо не го обвинявам, просто е редно да бъде сменен, за да се каже, че е започната промяна”. 

Как да отида в Прокуратурата на Цацаров и Гешев? Прокуратура им е прокуратурата на тандема Борисов-Пеевски-Доган. Това е абсурдно, най много да ми врътнат и на мене едно разследване” 

“Много хора, които са отивали да дават сигнали послед са се сдобивали с обвинения” беше категоричен Методи Андреев. 

Относо бъдещото развитие на политическата ситуация в страната бившият депутат каза, че “тази история, която започва сега, ще е историята, която ще сложи край на този модел на управление". 

“Това е служебно правителство най-ясно изразява идеята, че в борбата срещу мафията няма леви, няма десни. Искам да видя служебното правителство ще намери ли сили да разследва далаверите, които съпътстваха строителството на Турски поток. Там, ако се заровят сериозно, ще намерят изключително материал за бъдещия главен прокурор”. 

“Интересно ми е също докъде ще стигне правителството в разследването на аферата “Росенец”. Там има намесени и държавни институции. Тези неща би следвало да бъдат обект на разследвания” категоричен беше Андреев. 

В анализът си бившият депутат продължи “служебното правителство трябва да изкара документи, те да станат публични и да направи една ревизия и да се види дали има престъпление или не. След това трябва да го подхване Прокуратурата, която след тези избори ще е друга. 

Относно това каква трябва да бъде смяната на правосъдния модел Методи Андреев сподели, че подкрепя идеите на Инициатива "Правосъдие за всеки" 

Аз съм привърженик на идеята за премахването на фигурата на главния прокурор изобщо. Много хора не знаят изобщо, че до 1947-ма година не е имало главен прокурор. Нашата прокуратура е пост-съветска по структура”. 

“Трябва да направим това, което е в Румъния. Там има трима прокурори - един антикорупция, един тежки престъпления и третия беше на по-микро ниво. В Румъния отдавна приключиха с тази голяма корупция, с която ние се борим. Румъния ни издухва с 200, както казваше бившия премиер”. 

Обстановката около предстоящите избори Методи Андреев коментира така “Областните управители, които отговарят за изборите, ще бъдат сменени. Служебното правителство може да се справи с битката с купения вот, това е едно от малкото неща, които може да направи” завърши Андреев. 

Още от категорията

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население , а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините.  Садък каза, че все още..

публикувано на 22.06.21 в 14:59
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

обновено на 22.06.21 в 11:47
Враменен ваксинационен пункт в Пловдив

Временните имунизационни пунктове в Пловдив са празни

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 продължава с отварянето на изнесени ваксинационни пунктове на различни места в града. Първият временен център бе открит на 12 юни в двора на училище „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“. Най-новият ваксинационен пункт се намира в МОЛ Пловдив. Имунизацията се осъществява всеки ден до 27 юни, без..

публикувано на 22.06.21 в 11:07

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07