Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С пулса на сърцето и времето - "Точно днес"

На 17 май – Световния ден за борба с хипертонията  Пловдив става част от  националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот“. В България тя ще се  проведе за 15-та поредна година  с подкрепата на Българската лига по хипертония.

 „Месец май за мерене“ е най-мащабната  глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Сърдечносъдовите заболявания остават основната причина за смърт в света, като за страните от ЕС заболеваемостта от артериална хипертония е между 30 и 45%. За борбата с болестта в контекста на ковид пандемията и рисковете, които крие пренебрегването на здравния ни статус – събеседник е проф. Федя Николов – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св.Георги“

Рокадите в администрацията на водещите финансови институции в страната предизвикаха напрежение сред икономисти, които изразиха опасения за намаляване на приходите в бюджета, а според ГЕРБ, и за овладяване на държавния апарат.

За заявките на министрите в Служебното правителство в икономическата и финансовата сфера и неотложните задачи, които то трябва да реши за преодоляване на икономическата криза – събеседник – икономистът и ръководител на Експертния клуб по икономика и политика  Стоян Панчев.

Готови ли сме за изцяло машинно гласуване след направените промени в ИК с въвеждането на първия изцуло машинен вот в страната  в секциите с над 300 човека.

По темата – изпълнителният директор на „Сиела Норма“, които спечелиха обществената поръчка за доставката на техниката – Веселин Тодоров.

В програма „Точно днес“  ще говорим още за промените в начина на говорене в българския Парламент. За езиковите клишета, ненужната агресия и нищоговоренето – доц. Надежда Сталянова – преподавател в СУ „Климент Охридски“.

А с носителя на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей“ Пловдив 2021 г. – писателя Георги Господинов разговаря Екатерина Костова. 


Още от категорията

Любов и действия във „Вход свободен“

Днес говорим за финала на проекта „Извънредно огледало“ и за представлението „"Ромео и Жулиета" от кв.100липиНоВо!“, този петък, от 12 часа. Разговаряме с психолога Емилия Крушков, от „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ Пловдив.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, следва своя ход, както и минутите за кино. Вторник е.....

обновено на 22.06.21 в 09:29

„Точно днес“ - ковид истории и щрихи от САЩ

Искаме или не – ковид предизвикателствата продължават да управляват живота ни. Лятото няма как да не намали бдителността ни, но е факт – Covid-19 не си е отишъл, желаещите да се ваксинират не се увеличават, а Министерството на здравеопазването излиза с нова стратегия. Заплашва ли ни нова вълна и как появата на индийския вариант ще..

публикувано на 21.06.21 в 16:09

"Ден след ден" посрещаме лятото, но казваме ли "чао" на короната?

На 21 юни в "Ден след ден" посрещаме лятото, но ще кажем ли чао на коронавируса? Ето как ще търсим отговорите: В непредставително проучване на броя на хората с антитела у нас Пазарджик попадна на челно място. Какво означава това ще научим от интерв‘то на Антоанета петричанска с д-р Иванка Василева от Надзор на заразните болести към местната РЗИ..

публикувано на 21.06.21 в 14:37

Проф. Евгений Шевкенов в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден!" е със световноизвестния цигулар и диригент проф. Евгений Шевкенов . През юни той свири в родния си град на Международния фестивал на камерната музика в Стария Пловдив. Евгений Шевкенов е артистичен директор на утвърдения форум. Пловдивчанинът има изключително успешна кариера в чужбина. Цигуларят живее и работи във Виена, участва в..

обновено на 21.06.21 в 14:24

Посрещаме лятото с "Вход свободен"

Ще дадем старт на новата работна седмица и на летния сезон с вълнуващи теми.  Ще говорим за кафето и за перлите, не просто като бижу, а като лекарство.  Предстои ни среща и с Ива Петкова, с която ще си поговорим повече за майките пред бърнаут.  Няма да пропуснем и рубриката на колегата Жоро Пеев - "Предразсъдъци и следразсъдъци".  Започваме след..

обновено на 21.06.21 в 09:25