Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пулса на сърцето и времето - "Точно днес"

На 17 май – Световния ден за борба с хипертонията  Пловдив става част от  националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот“. В България тя ще се  проведе за 15-та поредна година  с подкрепата на Българската лига по хипертония.

 „Месец май за мерене“ е най-мащабната  глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Сърдечносъдовите заболявания остават основната причина за смърт в света, като за страните от ЕС заболеваемостта от артериална хипертония е между 30 и 45%. За борбата с болестта в контекста на ковид пандемията и рисковете, които крие пренебрегването на здравния ни статус – събеседник е проф. Федя Николов – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Св.Георги“

Рокадите в администрацията на водещите финансови институции в страната предизвикаха напрежение сред икономисти, които изразиха опасения за намаляване на приходите в бюджета, а според ГЕРБ, и за овладяване на държавния апарат.

За заявките на министрите в Служебното правителство в икономическата и финансовата сфера и неотложните задачи, които то трябва да реши за преодоляване на икономическата криза – събеседник – икономистът и ръководител на Експертния клуб по икономика и политика  Стоян Панчев.

Готови ли сме за изцяло машинно гласуване след направените промени в ИК с въвеждането на първия изцуло машинен вот в страната  в секциите с над 300 човека.

По темата – изпълнителният директор на „Сиела Норма“, които спечелиха обществената поръчка за доставката на техниката – Веселин Тодоров.

В програма „Точно днес“  ще говорим още за промените в начина на говорене в българския Парламент. За езиковите клишета, ненужната агресия и нищоговоренето – доц. Надежда Сталянова – преподавател в СУ „Климент Охридски“.

А с носителя на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей“ Пловдив 2021 г. – писателя Георги Господинов разговаря Екатерина Костова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Хляб и култура „Ден след ден“

Пазарът, производителят или регионът определят цените на продуктите у нас преди Великден? Що е то бутиков козунак с цена от 200 лв. за килограм? Подвеждащи ли са обещанията за изключително качество на невероятни цени? Ще се намери ли политическа сила, която предизборно или следизборно да качи цената на хляба с 30%, отменяйки нулевото ДДС върху..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55