Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът да се балансира и да се открият разходи за съкращаване

Служебният кабинет трябва да продължи мерките за пандемията

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Рокадите в администрацията на водещите финансови институции в страната предизвикаха напрежение сред икономисти, които изразиха опасения за намаляване на приходите в бюджета, а според ГЕРБ, и за овладяване на държавния апарат.

За заявките на министрите в Служебното правителство в икономическата и финансовата сфера и неотложните задачи, които то трябва да реши за преодоляване на икономическата криза – събеседник – икономистът и ръководител на Експертния клуб по икономика и политика  Стоян Панчев.

Той подчерта, че бившата шефка на НАП Галя Димитрова е било важно да бъде освобена от поста й. "Тя дори не си прекъсна отпуската миналата година, когато се случи голям теч на информация от масивите на приходната агенция", допълни Панчев. Според него изтече финансова информация за огромна част от българите, и дори е имало увеличение на премиите на някои служители на агенцията. 

"Заявките на служебното правителство в ограничениия си мандат има да свърши доста неща, разбира се и клишето, че трябва да организира следващите избори и да осигури финансирането им", каза икономистът. Той смята, че важен знак е това, което е казал икономическият министър, за финансиране на определени осем проекта от ББРКонкретно сега е важна ревизията, за това как точно са харчени парите в последните години", смята Панчев. 

За бюджета на държавата и актуализация: "Бомби в него са заложени още миналата година, когато бяха гласувани сумите в бюджета. Това важи в голяма степен за  допълнителните 50 лева към пенсиите на възрастните хора, които са предвидени само до май месец|", каза още експертът.

"Трябва да има или актуалзиране, или други източници на финансиране", смята Стоян Панчев. Според него някои от разходите за епидемията просто са били предизборни разходи. Президентът Румен Радев вече каза, че най-важното нещо в икономически план е защита на собствеността на инвеститорите, но не очакваме да има вълна от инвеститори. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59