Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът да се балансира и да се открият разходи за съкращаване

Служебният кабинет трябва да продължи мерките за пандемията

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

Рокадите в администрацията на водещите финансови институции в страната предизвикаха напрежение сред икономисти, които изразиха опасения за намаляване на приходите в бюджета, а според ГЕРБ, и за овладяване на държавния апарат.

За заявките на министрите в Служебното правителство в икономическата и финансовата сфера и неотложните задачи, които то трябва да реши за преодоляване на икономическата криза – събеседник – икономистът и ръководител на Експертния клуб по икономика и политика  Стоян Панчев.

Той подчерта, че бившата шефка на НАП Галя Димитрова е било важно да бъде освобена от поста й. "Тя дори не си прекъсна отпуската миналата година, когато се случи голям теч на информация от масивите на приходната агенция", допълни Панчев. Според него изтече финансова информация за огромна част от българите, и дори е имало увеличение на премиите на някои служители на агенцията. 

"Заявките на служебното правителство в ограничениия си мандат има да свърши доста неща, разбира се и клишето, че трябва да организира следващите избори и да осигури финансирането им", каза икономистът. Той смята, че важен знак е това, което е казал икономическият министър, за финансиране на определени осем проекта от ББРКонкретно сега е важна ревизията, за това как точно са харчени парите в последните години", смята Панчев. 

За бюджета на държавата и актуализация: "Бомби в него са заложени още миналата година, когато бяха гласувани сумите в бюджета. Това важи в голяма степен за  допълнителните 50 лева към пенсиите на възрастните хора, които са предвидени само до май месец|", каза още експертът.

"Трябва да има или актуалзиране, или други източници на финансиране", смята Стоян Панчев. Според него някои от разходите за епидемията просто са били предизборни разходи. Президентът Румен Радев вече каза, че най-важното нещо в икономически план е защита на собствеността на инвеститорите, но не очакваме да има вълна от инвеститори. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12