Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдивчани карат електрически коли под наем от днес

Жителите и гостите на Пловдив вече могат да ползват услугите на международна компания за споделена мобилност. Новата компания  предлага краткосрочен наем на електрически автомобили (car sharing) през приложение за мобилен телефон. Пловдив е вторият град в България след София, в който това е възможно.

„Много сме щастливи, че вече ще оперираме и на територията на Пловдив. Вярваме, че добавянето на модерна, удобна и отговорна към природата транспортна услуга ще подобри значително възможностите за транспорт и мобилност в града.“, коментираха от компанията. ”Убедени сме, че с нашата услуга Пловдив ще се затвърди още повече като един от най-модерните и бързоразвиващи се градове в региона”. 

Сред основните ефекти, които услугата има върху градския живот са намаляването на сериозния трафик в града, както и ограничаване на въздушното замърсяване. 

Допълнително - засиленото използване на автомобили с електрически батерии ще тласне развитието на зарядната инфраструктура в Пловдив. 

Как работи услугата? 

Потребителите могат да наемат автомобил от 15 минути до няколко дни, според нуждите и желанията си. В приложението потребителите могат да виждат както зоните, в които може да се наеме и освободи автомобил, така и всички свободни за наем електромобили. Зоните в Пловдив покриват широкия център и основните търговски и бизнес точки.

Компанията разполага с над 500 автомобила, които оперират на територията на страната.   

Още от категорията

Награждават победителите в кампанията за най-добри хора

На официална церемония в Цар Симеоновата градина днес ще бъдат наградени най-добрите хора на Пловдив. Това става в десетата юбилейна кампания, която се провежда под мотото „Пловдив – град на доброто“.  Отличените ще получат наградите си от кмета Здравко Димитров и трима заместник-кметове - Георги Титюков, Анести Тимчев и Стефан Стоянов. 

обновено на 22.06.21 в 09:05

На протест пред Съда искат максимална присъда за Маринашки

Протест под надслов „Да спрем смъртта по пътищата! Да спасим животи!“ се провежда пред Съдебната палата в Пловдив.  Той предхожда разпоредителното заседание в Окръжния съд срещу 20-годишния Петър Маринашки от Стамболийски, обвинен, че при катастрофа по непредпазливост е причинил смъртта на двама свои приятели - Тодор Бараков и Виктор Василев...

публикувано на 22.06.21 в 09:02

Старт на делото срещу Маринашки, който катастрофира и уби двама души

С разпоредително заседание в Пловдивския окръжен съд започва делото срещу 20-годишния Петър Маринашки, който уби две момчета при катастрофа на пътя Пловдив – Пещера .  Тежкият инцидент стана през ноември, миналата година. Младият шофьор карал с близо 100 километра в час и след употреба на марихуана. Отклонил вниманието си и се ударил в крайпътно..

обновено на 22.06.21 в 06:58

120 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 11

120 са новите случаи на COVID-19 у нас п о данни на Националния информационен регистър.  Направени са 16 070 теста, от които положителните са 0,7 процента. В столицата броят на новоустановените случаи е 36, в Пловдив – 11, в Смолян 3, а в Пазарджик няма нови заразени . От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5..

публикувано на 22.06.21 в 06:54

Кметът Димитров подписва меморандум за ползването на ел. скутери

Меморандум за сътрудничество за споделено използване на индивидуални електрически скутери на територията на Пловдив ще бъде подписан днес.  В него ще бъде описан реда и условията, при които в града ще могат да се ползват електрическите тротинетки. 

публикувано на 22.06.21 в 06:44