Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От понеделник до четвъртък:

Скоро ще разберем дали новият ред за ваксиниране е по- добър

| обновено на 18.05.21 в 13:58
3
Доц. д-р Любомир Киров
Снимка: БГНЕС

От днес със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров приоритет за ваксиниране от понеделник до четвъртък вече ще имат хората над 60 години и хронично болните. Доц. д-р Любомир Киров, който ръководи Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас, коментира новата ситуация в предаването "Точно днес" така:​

"Мисля, че това  е опит да се въведе добре уредена логистика. Целта е добра, доколко ще се окаже ефективно – ще се види до 7 или 10 дена. Но да не забравяме, че това е двустранен процес."

Като напомни, че от едната страна са всички, които са ангажирани с имунизацията, а от друга - хората, той подчерта, че именно от пациентите зависи дали процесът на ваксинация ще се развива и ги призова да заявят своето желание за имунизация при личните си лекари, както и да спазват реда си, зада не се похабяват ваксини.

Д-р Киров сподели, че забавянето на хората над 60 години и хроничноболните закъсня заради недостатъчното количество ваксини съм личните лекари в началото на капанията. По думите му положително е, че  сега практиките на джипитата и на ваксинационните центрове се уеднаквява.

Четейки новите правила д-р Киров предположи, че кой знае каква граница между приоритетните и неприоритетните групи не е рязка, защото рискови са и хората, които са с надормено тегло, а те са 60% от пациентите, 30 на сто са с диабет и на практика с предимство стават доста много хора.

Д-р Киров призова за повече яснота и информация колко и към кого са насочени наличните количества ваксини.

Ваксинираните за последното денонощие в Пловдив и областта са общо 1678 души, в Пазарджик и региона – 261, а в Смолянско – 235, където при 6425 човека от региона ваксинационният процес вече е завършен. Това сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.


Галерия

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03