Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни промени се правят при редовно правителство

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира в програма "Точно днес" политическата ситуация, арестите на полицейски шеф и служители в Пловдив, действията на служебните министри и предстоящите избори.

Той определи като  тежък  инцидент случилото се с арестуваните 7 полицаи и шефа на Трето РПУ и подчерта, че в случая е добре, че Вътрешна сигурност е успяла да направи такова разследване и е достигнала до ниво началник.  Предстои да се видят детайлите от  разследването. 

По думите му това не е масов случай нито за Пловдив, нито за страната и това го показват редица изследвания.

"Ситуацията е доста променена от 90-те  години и началото на 2000-та година. Но за първи път от много години имаме толкова много хора, които участват в различни престъпления. Да се надяваме, че това наистина е едно голямо изключение. Ситуацията е доста по различна в МВР като цяло, допълни анализаторът. 

Той подчерта, че новият служебен МВР министър има по-различна гледна точка, относно кадровите смени и вероятно ще прави такива.

"Като цяло смяната на областните директори на МВР след всяка политическа промяна е проблемно. През годините беше практика. Последните 10 години този процес се позабави. Но от началото на демократичните промени се сменяха полицейските ръководства. Това показва проблеми като цяло и не е практика в демократичните държави. Там се смята че полицейските ръководства са неутрални и политическите промени създават проблеми с професионалното ниво на полицията. Това е проблем и в други ведомства у нас и го виждаме", каза още Безлов.

Друг проблем според него е, че на висши полицейски ръководители продължава да се гледа като на политически лоялни при назначаването на постове.

"Със сигурност  новото служебно правителство се държи по-агресивно от предишното служебно правителство на президента Румен Радев. Тогава то се опитваше да е доста неутрално. Сега след 5  години  - отношенията между Радев и Борисов   очевидно са тежки. Така че ще има активни  усилия срещу старите управляващи и политически формации. До каква степен ще се развие този процес е сложно да се прогнозира, допълни Безлов.

Според него два месеца са малък период обаче, за да се стигне до някакви по-сериозни и смислени промени.

 "За съжаление много от промените се правят на равнище общи впечатления.  Сериозният анализ, сериозните промени могат да се правят при едно нормално правителство", категоричен е анализаторът.

Според него предстои интересна, но и сложна кампания. Възможно е избирателната активност да бъде по-висока,  особено в чужбина - Англия и Турция, където ще има повече секции. Каквото и да се случи обаче, няма да има рязък победител, а парламентът ще бъде отново раздробен. 

Сложно ще бъде и сформирането на правителство, но анализаторът смята, че ще бъде по-различна ситуацията и склонността на партиите да  сформират правителство.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Свързани новини

Арестуваха 7 полицаи, сред които и шефът на Трето РУ в Пловдив

При акция на Окръжна прокуратура Пловдив и Вътрешна сигурност на МВР  са арестувани 7 полицаи, сред които и директорът на Трето РУ Самуил Хаджиев, съобщи Окръжният прокурор Румен Попов .  Той допълни, че в ареста са общо 12 души, разследвани за тежки криминални престъпления, длъжностни престъпления и престъпления против правосъдието, корупция,..

обновено на 19.05.21 в 16:40