Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българистиката има добра перспектива в света

"Идеята за това, до каква степен имаме основания да продължаваме да спорим чие е наследството на светите братя Кирил и Методий, не е идея на българската страна и на европейската хуманитаристика. Много отдавна има аргументи в подкрепа на тезата за българския характер на Кирило-Методиевия език. Важното е обаче да помислим как и доколко успяваме да промотираме и да защитим тази идея. Тя е от изключително значение за развитието на българистиката в света, от която държавата има интерес“. Това заяви проф. д.ф.н. Чоржета Чолакова – ръководител на катедра „Славистика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и главен редактор на академичното издание „Славянски диалози“.

По думите й, за целта трябва да съществува държавна политика, защото едва ли има университет в света, който сам би проявил желание да изучава българистиката.

На провелата се скоро конференция, организирана от  Съвета по чуждестранна българистика към БАН, участниците са успели да се убедят в „изключително добрата перспектива за развитие на българистиката в света, представена достойно от Китай до Албания“.

Проф. Чолакова подчерта, че развитието на българистиката  трябва да се мисли в две основни посоки, които са взаимосвързани -  университетската българистика и българистиката като научно-изследователско поле. Специалистите е важно да бъдат стимулирани, а държавата трябва  да осъзнае, че трябва да бъдат създавани и добри възможности за обмен.  „Всяка добра идея може да се реализира само при подходящия субективен фактор и се надявам ръководните нива, от които зависи  реализацията на тези идеи, да поемат отговорност“.

В държави, които са като че ли самоизолирани, заради спецификата на езика, като Чехия, Унгария, Полша, където няма активна употреба на интернационални езици, водеща е ролята на държавата. Там се организират изключително важни и многобройни форми за промотиране на собствения език и култура, заяви проф. Чолакова.

Тя уточни, че през следващата година в Прага предстои да бъде проведен  поредният конгрес на чуждоезична литературоведска бохемистика в чужбина – изключително престижен форум. В него участват не само чуждестранни, но и чешки бохемисти и става изключително продуктивен обмен на контакти, въз основа на които могат да се осъществяват различни инициативи и да се мисли за съвместни проекти.

Проф. Чолакова бе категорична, че ако не бъдат създавани от държавата обективните предпоставки за научни контакти, не могат да се очакват резултати.

„Моят призив е да се възстанови прекъснатата традиция за провеждане на конгреси по българистика, които да събират изследователи от целия свят с аргумент, че българският език се изучава  навсякъде по света и не трябва да се разчита единствено на личния ентусиазъм на учените. Това да бъде работеща система за активно сътрудничество в сферата на  образованието и науката, въз основа на които да се очаква и повишаването престижа на българския език и култура“.

Проф. Чолакова подчерта, че появилото се през 2004 г. списание „Славянски диалози“ – издание на ПУ „Паисий Хилендарски“, вече може да бъде намерено и в дигиталната среда.

„Направихме възможното то да стане по-достъпно от всички българистични среди, които могат да ползват българския език като език на културната и научната комуникация. Факт е, че то привлича и учени от чужбина и преводачи, редактори и автори, за да поддържат този духовен мост, чрез който единствено може да се осъществява обменът на идеи“.

Проф. Чолакова бе категорична, че в сферата на идеите между учените не съществуват проблеми и се осъществява диалог. Проблемите идват, когато тези идеи трябва да получат някаква прагматична реализация.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33