Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Борбата с насилието над жени

Пандемията от коронавируса връхлетя света и зае основно място в съзнанието на обществото. Нейните ефекти вероятно ще се усещат още дълго време, докато тя не бъде преодоляна напълно. 

В рамките на тази здравна криза и в пролуките между непрестанната промяна на мерките свързани с коронавируса се зароди и така наречената “тиха пандемия”, която също като вируса е невидима и вирее в затворени пространства. 

Насилието над жени е основен проблем за Европейския съюз, тъй като това е най-явното проявление на все още ясно изразеното неравенство между половете. Приоритет е на европейските власти в рамките на периода от 2020 до 2025 да положат още усилия в преодоляването на този проблем. 

Евродепутатът Атидже Алиева - Вели сподели, че статистиките за домашното насилие в цяла Европа са притеснителни и бележат ръст от началото на пандемията. 

"Около 50 жени на ниво ЕС губят живота си всяка седмица, заради домашно насилие. По данни на фондация "Анимус" близо с 30% е нарастването на сигналите за домашно насилие".

Мерките, които Европейският съюз предприема са описани детайлно в докладът за неравенството между половете, излязъл през март 2021г. Евродепутатът Атидже Алиева Вели разясни някои от тях. 

"Увеличаване на финансирането на горещи линии, осигуряване на хотелски стаи и механизми осигуряващи възможност на жени да съобщават анонимно и безопасно за заплахи и насилие срещу тях". 

Европейският институт за равенство между половете ЕИГЕ е една от организациите, които се занимават с проблемите на полово основаното насилие. Според техните анализи за 2020 г. България се намира на 19-то място в съюза по индекса на равенство между половете, който включва в себе си и нивото на битово насилие в страната. 

Всяка втора жена жертва на убийство в България е жертва на своя интимен партньор мъж, това показват европейските анализи. Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на организация Български фонд за жените посочи и че основен проблем в България е неясната правна формулировка на домашното насилие. 

"Домашно насили е физическо, психическо, сексуално или икономическо. Икономическо насилие е да не ви дават да работите или като получите зпалата да ви я вземат. Сексуално насилие това е реално изнасилването в брака, което за момента не е признато в българското законодателство, като престъпление. 


Ако сте жертва на насилие веднага можете да се обадите на телефон 112, да потърсите фондация "Анимус" - 0 800 1 86 76 - на този безплатен телефон. Те ще ви дадат съвет как да подходите във всяка ситуация на заплаха. Отделно от това можете да потърсите помощи от така наречените "шелтъри" или кризисни центрове, където можете да намерите психологическа помощ, подслон и адвокатска помощ"


Управителят на фондация ''Джендър алтернативи'', организация, която се занимава със защитата на правата на жени и момичета, адвокат Милена Кадиева сподели, че при задействането на институциите много често не се стига до ефикасен развой за жертвата на психическото или физическото насилие. 

"Хората много често вече са минали по някои стъпки от системата, когато стигат до нас. Ходили са например до полиция и т.н., но не са получили нужната помощ. Нашата работа в помощ на жертвите на домашно насилие е да не съдим, а да дадем правилни съвети, да проявим разбиране и да осигурим достъп до правна и медицинска помощ".

В стратегията за равенството между половете приета от европейския съюз, която ще действа между 2020 и 2025 са заложени механизми за борба  с полово-базираното насилие и за преодоляване на половите неравенства в работ Основната цел на стратегията е Европейски съюз, където мъже и жени, момичета и момчета, с цялото свое разнообразие да бъдат свободни в преследването на своя път в живота, да имат равни възможности и да могат равнопоставено да участват и водят европейското общество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18