Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розопроизводството е пред гърч, държавата да се намеси

Снимка: monitor.bg

В момента розопроизводството е пред гърч и то страшен гърч, защото високите температури през последните дни станаха причина изведнъж розовите пъпки масово да изцъфтят. 

Това създаде огромна трудност в сектора заради недостига на работна ръка, съобщи пред Радио Пловдив председателят на  Съюза на производителите на етерично-маслени култури в България Зара Клисурова.

Тя уточни, че от вчера розоберът е започнал в Карловския регион при изкупна цена 1,60 лв/кг розов цвят.

Тази цена е заложена в предварителните договори от розопреработвателите. 

Точно те трябва да допълнят разликата до поне 2 лева за килограм, след като земеделското министерство обяви, че розопроизводството не може да бъде субсидиран сектор, а подпомагането трябва да дойде през розпреработвателите.

По информация от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" са спуснати указания към розопреработватилите да кандидатстват за това финансиране. 

Това решение не е спуснато на местно ниво, а това значи, че субсидирането ще се забави, съобщи Зара Клисурова. 

Розоберачи липсват

Започнахме кампанията без достатъчно работна ръка, заяви Клисурова. Тя и някои от колегите й са потърсили съдействие от Бюрата по труда по места. Настояването е част от хората, които цяла година получават помощи от държавата, да бъдат пренасочени да се включат в кампанията и да помогнат в розобера.

Този процес е много труден и бавен. В предишни години, когато цените за беритбата на розов цвят бяха по - високи - лев, лев и 20, нямаше проблеми, припомни Зара Клисурова. Тя подчерта, че сега на берачите не може да бъде предложено по - високо заплащане от 0,80 лв/кг заради ниската крайна изкупна цена на продукцията. А това е непривлекателно и желаещите да берат рози са малко.

Огромни количества неприбран розов цвят

Бързото масово изцъфтяване и липсващата работа ръка са причина огромни количества розов цвят да остава по масивите.

В момента положението е розово като картина и трагично като ситуация!

И в момента се режат розови градини. В Карловския регион има площи от по 500 - 600 декара, които бяха унищожени.

Дори и тези, които си оставиха насажденията, няма да могат да приберат розови цвят, заради липсващи берачи, разказа Клисурова. 

Държавата да се намеси спешно

Обезателно утре пускам официални писма до служебния премиер, до министъра на земеделието и до президента, съобщи Зара Клисурова. 

По думите й, това са трите фактора в държавата, които са длъжни да подадат ръка на сектора. 

Тя припомни, че до Брюксел е изпратено предложение да се намерят средства и да се финансира отглеждането на маслодайна роза в България. 

Брюксел отхвърля и не разрешава субсидиране на сектора, уточни председателят на  Съюза на производителите на етерично-маслени култури в България.

Препоръката е нашата държава да намери местни начини и форми да субсидира розопроизводителите.

Що се отнася до тазгодишната реколта, от сектора не очакват големи добиви, тъй като розовият цвят е лек.

Цялото интервю на Иванка Петкова със Зара Клисурова е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Боряна Маринкова

Мобилно приложение помага да се намери липсващо лекарство

Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства коментира в програма "Ден след ден" новото мобилно приложение   "Намери своето лекарство", което ще помага на пациентите да намерят липсващия им медикамент. То ще бъде в две версии - за Apple и за Android и  може да бъде свалено чрез съответния QR код. "..

публикувано на 29.03.24 в 16:48
Борислав Цеков

Има време за избори 2 в 1, но е по-добре да са отделно

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите са стеснени. Народното събрание извърши и спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.   Проблемите на БНБ са свързани по-скоро с тяхното..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54