Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите коалиции са по-скоро сметкаджийски, а не идейни

"За вота на 11 юли виждам повече коалиции, които са по-скоро на сметкаджийска основа, отколкото на идейна. Това не е учудващо, защото и на предишните парламетарни избори имаше коалиция, в която от една страна имаше комунисти, а от другата - демократи", коментира в предаването "Точно днес" политологът от "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев. 

Той посочи и други примери - и вляво, и в центъра, и вдясно, на различни коалиции, чиято цел явно е да влязат в парламента. 

"Левицата отдавна изгуби автентичното ляво в идеите си и в този смисъл връщането на Жан Виденов в политиката е шанс за БСП да се откъсне и да си намери своето място вляво", смята политологът.

Тачев припомни, че процесът на отлюспване бе характерен за десницата, но доскоро се наблюдаваше и при левицата. 

Той допълни, че за предишните парламентарни избори партиите са заложили на безпартийни активисти от гражданските квоти, обикновено от шоубизнеса, за да освежат своите формации и да привлекат повече избиратели. "Сега подходът е друг - преорганизиране на политическите формации. В ГЕРБ Даниел Митов, доскоро от десницата, е пуснат на първа линия. В БСП бяха сменени водачите на листите. В патриотичната коалиция лидерите се отказват от листите. Всичко това е опит отново да се харесат на избирателите".

По думите на политолога това е отговор на търсенето на избирателите на "нещо ново".

Светлин Тачев прогнозира, че отново ще има силно фрагментиран парламент и много трудна възможност за съставяне на правителство. "Това може да задълбочи политическата криза".

Той изтъкна още един щрих: "Служебното правителство, наредено от президента Румен Радев, показа, че това, което не успяха новите политически партии - този модел на обединение е възможен. Трябва обаче компромис".

Цялото интервю на Елена Крушкова с политолога от "Галъп" Светлин Тачев е в прикачения файл. 

Още от категорията

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив. Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев...

публикувано на 22.09.21 в 10:55

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив

С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“. Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна..

публикувано на 21.09.21 в 17:22
Проф. Пенка Атанасова - нач. Клиника по нервни болести, УМБАЛ

Алцхаймер е стигма. Да тренираме мозъка си

35 души с Алцхаймер са лекувани от началото на годината в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Средногодишно през нея с болестта, която основно засяга паметта, но и мисленето, поведението и всекидневните дейности, минават около 70 пациенти.  Извън тези данни, хората със заболяването са в пъти повече. Някои от тях не..

публикувано на 21.09.21 в 13:16

Наградиха медиците, поставили най-много ковид ваксини

Лекари от  ДКЦ „Пълмед“ и  председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров получиха награди от здравния министър д-р Стойчо Кацаров за направени най-много имунизации срещу COVID-19. Отличията бяха връчени от областния управител Ангел Стоев , в присъствието на директора на РЗИ – Пловдив д-р..

публикувано на 21.09.21 в 11:45

Разказът за обединението липсва

„Това, което наблюдаваме, е повече от същото. Появиха се хора, които в някаква степен разбираемо, биват харесвани и припознавани като представители на определена  група в българското общество, която е разочарована и не намира своето представителство сред традиционните политически формации“. Това заяви политологът Христо Панчугов. По..

публикувано на 21.09.21 в 11:04