Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Карагьозов, фондация "Рома": В Столипиново е много е малък процентът на хората със средно образование, но преди няколко години и това го нямаше

Образованието на ромските деца минава през родителите им

Юлия Атанасова, начален учител в ОУ "Пенчо Славейков" в Столипиново: Образователните проекти провокират интерес, а оттам и по - активно участие на ромите в ученето

| обновено на 27.05.21 в 17:20
Снимка: dw.com

Пловдив бе домакин на Европейска конференция за образованието на ромите. На нея бяха представени и обсъдени резултатите от проекта под надслов „Гарантиране на правото на образование за ромските деца в избрани европейски градове“.

Форумът се проведе онлайн с участието на представители на европейски институции, местни власти, учители и социални работници. Домакините от Фондация „Рома“ в Пловдив ги приветстваха от Дома на културата „Борис Христов“.  

Образователният проект започва през септември 2019-та и продължава до февруари 2022-ра година.

В него са включени 100 деца - 50 от Пловдив и 50 от Дортмунд, Германия. Обхванати са също 200 родители и 50 професионалисти и преподаватели от областта на образованието, социалните дейности, изкуствата и спорта.

Целта е да се насърчи образованието на ромските деца и да не се допусне те да отпаднат от образователната система.

В Пловдив са обхванати 50 деца - 25 момчета и 25 момичета, от две училища в квартал „Столипиново“ – „Симон Боливар“ и „Пенчо Славейков“, както и техните родители. 

За работата и трудностите по проекта разказва в репортажа си Антоанета Петричанска. Чуйте го в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в.). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и продължава и през..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06