Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-важното в БНР е нашата ДНК, свободата ни е закодирана

| обновено на 27.05.21 в 17:21

Само с нов Закон за радиото и телевизията ще може да се постигне дълбоката промяна, която е необходима на обществените медии и на обществото, за което те работят, каза пред Радио Пловдив генералният директор на БНР Андон Балтаков. 

Повод за думите на Андон Балтаков е разговорът за независимостта, включително и финасовата, от която се нуждаят обществените медии. Той припомни, че те са недофинансирани от 10-12 години, а в последната година им бяха отнети и вече гласувани финансови средства, с което е подложено на изпитание управлението и работата им. 

837 400 лева, които бяха взети от бюджета на радиото за тази година Балтаков определи като „финансова тегоба за бюджета на БНР“ и припомни, че ако не се бяха намерили механизми за компенсиране, щеше да пострада не само радиотото, но и слушателите, и обществото.

„Новият закон трябва да постави рамката, мисията, какво е БНР в частност, как се финансираме и какво трябва да финансира обществото, позволена ли ни е и каква комерсиална дейност...Трябва много по- дълбока промяна, а не просто да се пипнат 7-8 члена в сегашния закон, което ще е поредната кръпка върху парцалената топка, която е Законът за радиото и телевизията".

Според Андон Балтаков съществен днес е разговорът за това в каква ситуация функционират обществените медии, какво е обществена медия и да се зададе ясна мисия, на базата на която те да се финансират. "Разходите им да бъдат оценени така, както пазарът диктува, а не така, както някое постановление на МС казва".

БНР е езключително мощна културна и информационна институция, която създава 11 ефирни програми, създава и дигитално съдържание, има развита кореспондентска мрежа в чужбина, има шест музикални състава. 

"Ние сме изключително богата банка от съдържание", подчерта генералният директор и допълни:

"Въпросът е обществетото да не приема радиото като даденост. Ние сме колкото силна и стабилна, толкова и крехка система и от тук нататък обществените сили трябва да се задвижат, за да изградят точно тези предпазни механизми, от които едно общество има нужда, за да не допуска една институция като БНР да пострада".

"Най-хубавото в българското национално радио е нашата ДНК, на нас свободата ни е закодирана", каза в заключение Андон Балтаков, описвайки усилията на всички работещи да пазят достойнството и паметтта и да развиват инстутицията. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55