Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финалният вот на ЕП за COVID сертификата ще е през юни

| обновено на 28.05.21 в 10:26

С PCR, антигенен тест или с втора доза от ваксина пътуваме в Европа от 1-ви юли. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев, председател на Българската делегация на ЕНП в ЕП, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Две седмици след втората доза, от този ден е валиден сертификатът. Остават възможностите и за PCR тест или антигенен тест, такива каквито са одобрени от Европейската комисия. Ваксините са също тези, които са одобрени от Европейската медицинска агенция, с възможност тези страни които искат специфично да допълнят и ваксини, които не са одобрени от ЕМА, но страните членки не са задължени да ги признават“, каза Ковачев.

Антитела срещу COVID-19 не са основание за получаване на зелен сертфикат. 

„За момента тези, които са преболедували и са защитени чрез създаване на антитела след боледуване от COVID - 19 могат да го удостоверяват само с положителен PCR тест. От датата на този положителен PCR тест се броят 180 дни , в които важи този зелен сертифиакт. Но хора, които нямат положителен PCR тест в началото на тяхното заболяване, но имат антитела няма да бъдат включени в зеления сертификат“, заяви евродепутатът. 

Във времето от 7 до 11 юни на заседание на Европейския парламент в Страсбург се очаква да мине гласуването за окончателния вид на сертификата, чиято цел е подпомагане на икономиката на страните членки.

„Целта на зеления сертификат е да се улесни туризма, пътуването, да няма карантина за хората, които имат този сертифкат и по този начин да се подкрепи туризма и икономиката на страните членки“, допълни Андрей Ковачев.

Сертификатът влиза в сила за всички страни членки на ЕС от 1-ви юли и ще бъде безплатен. Гражданите могат да го получат в хартиен или електронен вариант. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31