Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

GP- тата ваксинират и чужди пациенти, осигурено е заплащане

Общопрактикуващите лекари ще ваксинират и желаещи извън обхвата на пациентските им листи. Това нарежда със заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо КацаровРайонните здравни инспекции трябва да уведомят за промяната областните болници. 

Това и досега се прави, но сега с тази заповед се регламентира плащането към личните лекари, които ще поставят на пациенти от чужди листи, обясни пред Радио Пловдив директорът на РЗИ Ваня Танчева- Манчева. Има общопрактикуващи лекари, които те желаят да поставят ваксини и затова не трябва да има проблем други практики да ги поемат.

В Пловдив джипитата, които не се взели флакони са малко - между 40 и 50, но останалите си гледат работата мнгого добре и си поставят ваксините. 

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров каза, че колегите му отдавна чакат тази заповед, защото някои от РЗК са отказвали да платят на джипитата за ваксинирани без здравни осигуровки. Пловдивската е сред тях. Тя е единствената, която не се е съобразила с указанията на НЗОК, каза Сотиров.

Нещо повече - касата е платила на болниците и на ваксинационните кабинети, но не и на ОПЛ. Само за април на д-р Сотиров касата дължи плащане за 15 пациенти.

Търсенето на имунизации започна да намалява и съм песимист, че ще достигнем 1.5 милиона души с ваксина, коментира в разговора д-р Сотиров. По думите му се изчерпват хората, които са искали ваксина.

Д-р Танчева също призова хората да се ваксинират, защото това е начинът да се спасят и обобщи, че засега Пловдивска област се справя добре. Както писахме и по- рано тя е на водещо място по защитени хора в страната- 25%.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18