Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" по посоките на юни

Снимка: George Prokopiev Photography

На 2 юни сирените отново ще ни напомнят за героите загинали за свободата на България. Ще се замислим за нашето битие и за тяхната саможертва, и ще позабравим, до следващия път. 

Припомняме, че Денят на Ботев се чества се за първи път през 1884 г. едновременно във Враца и в Пловдив по инициатива на учителя Георги Бенев. Отбелязва се официално от 1901 г. , и така точно 120 години българите почитаме борбата ни за независимост. Разговор за честванията в Калофер, с директора на Националния музей  "Христо Ботев" Ася Николова

И още по актуалните въпросителни:

- за извънредните избори и организацията в Пловдив и областта, за важните акценти говорим с Ангел Стоев, областен управител, след срещата в Министерски съвет със служебния премиер Стефан Янев.

- основните политически сили, които имат шансове, според социолозите, да влязат в следващия парламент, представят своята визия за управлението на страната в дните до 11 юни. В програма "Точно днес" разговор с Николай Хаджигенов, който се очаква да води отново листата на коалиция "Изправи се. Мутри вън!" в Пловдив.

Католическа църква „Свети Дух“ и културен център „Спиритус“ в Тракия отбелязват 25 години от освещаването им. Разговор с енорийския свещеник Димитър Димитров, който ще разкаже за първата в България новопостроена католическа църква след комунизма.

Светозар Чавдаров, директор на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив ще обобщи творческата година на учители и ученици. Покана и за най-новата изложба "Автопортрет & Портрет"  с негови творби и тези на колегите му от Collegium pro arte+ в галерия "Пловдив".

"Евранет плюс" е по темата за безплатния COVID сертификат, който ще влезе в сила от 1 юли в ЕС. 

"Великите европейци" на Пламен Асенов, излъчваме аудиоразказа за италианския актьор Марчело Мастрояни.

"Добро утро, ден!" продължава с доц. Елена Кантарева, в тази част от разговора за историята, за Ботев и за машината на времето.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слънчеви и сенчести зигзаги - "Точно днес"

Политическа или противокорупционна е активността на Прокуратурата, насочена към бизнеси на знакови лица в държавата?  Какво прозира под лупата на политическите  и бизнес скандали в лагерите на ДПС и как се отразяват те на предизборната политическа конфигурация в държавата и на явяването на партията на предстоящите за седми път извънредни парламентарни..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Усмихнат празник с "Вход свободен"

В днешния празничен ден Ви срещаме с усмивка и добро настроение, и споделяме следобедът си с Вас! Очакваме поздравите Ви за именниците, които обичате на 032632400. Приятна среща в ефира днес споделяме и с любимите наши събеседници именници Мария Йонова психолог и консултант о детски сън, и Мария Донева автор на детска литература. Говорим и "За животните..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

"Точно днес" и празничните часове на утрото

Отбелязваме един от най-големите християнски празници, Успение на Света Богородица. От катедралния храм в Стария град ще включим Антоанета Петричанска , тя ще присъства на литургията, която се очаква да води митрополит Николай.  От Бачковския манастир ще разговаряме с уредника на музея, историка Стамен Пепелишев , той представя изложбата за Неофит..

публикувано на 14.08.24 в 14:57

"Вход свободен" - време за красота и изящество

В средата на работната седмица спираме за капка въздух и ...красота! Спираме в ума си, разбира се, защото графикът, задачите и сроковете не търпят отлагане!  Ще си подарим малко време за мечти! Ще ви срещнем с прекрасната Гергана и нейните изящни бижута. В "Жена - истории за Вселени"  ще си поговорим с нея за това какво е присъщо на щастливите жени, и..

публикувано на 14.08.24 в 09:30

"Точно днес" в ритъма на 14 август

Сряда сутрин - на вратата ни чука четиринайстия ден на август, а програма „Точно днес“ започва с анализи и коментари на темите на деня, които следим в развитие. Нелеп инцидент с прострелян полицаи в Пловдив доведе до оставката на шефа на Областната дирекция на МВР и още трима началници . На този фон полицаи излязоха на протест срещу смяната на..

публикувано на 13.08.24 в 17:00