Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадъците като ресурс дискутираха на кръгла маса

Малката базилика в Пловдив бе домакин на кръгла маса на тема „Споделена отговорност за устойчиви градове“. 

Екологично ангажирани организации, представители на бизнеса, общините и МОСВ дискутираха националния план за управление на отпадъците до 2028 г., контролът на замърсяванията в градска и извънградска среда, както и възможностите отпадъците да се използват повторно, като се рециклират. 

Кръглата маса, организирана от сдружението БГ Бъди активен, е част от дългосрочния проект „Партньорство за чиста и красива България“. 

Форумът бе открит от Анести Тимчев, заместник-кмет с ресор „Екология“, който посочи, че в Пловдив ежедневно се обработват 400 тона твърди битови отпадъци, а за 1 месец на територията на града влизат и излизат 5 милиона автомобили.  

Участниците в кръглата маса се интересуваха от това как работи системата за управление на отпадъците в страната на регионално и национално ниво. Питаха и защо текстилът се третира като отпадък наравно с изхвърлените опаковки и негодно електрическо оборудване и защо не се възползваме от европейския опит в тази сфера. 

Вера Маркова от пловдивска търговско-консултантска фирма попита защо в Пловдив няма въведена система за събиране на хранителни отпадъци и депозитна система за събиране на пластмасови бутилки, както е в Германия. Тя припомни и че в Пловдив няма система за събиране на опасните отпадъци като лекарства и козметика с изтекъл срок на годност.

Отпадъците не са само широко известните опаковки, има още много, за които дори не се замисляме като фасовете например. В България няма организация, която да рециклира отпадъци от цигари, а те съдържат много опасни вещества, посочи Мария Лазарова, една от организаторките на кампанията „Да изчистим България“. "Фасовете не са текстилни отпадъци - имат пластмаса и съдържат голямо количество токсини, които могат да отровят водните басейни". 

Христо Диков от 1 от 4-те рециклиращи компании в България разказа, че в скоро време предвиждат цветните контейнери за стъкло, пластмаса и хартия да могат да се наблюдават от разстояние: "В реално време ще можем да отчитаме обслужването на всеки един контейнер и гражданите да имат достъп до нашата система и да подават сигнали".

Светлана Божкова, експерт в отдел „Управление на битови и строителни отпадъци“ в МОСВ, отговори на част от въпросите. 

"Инсталациите за третиране на отпадъци са сред най-скъпите, струват милиони лева. За разделно събиране рециклиращите мощности са направени, сега инвестициите са насочени към контейнерите. Битови отпадъци да се събират разделно - почти всички потоци са обхванати. Хранителните отпадъци предстои да се събират отделно и всяка община ще решава проблема."

Добри примери има и в Пловдив. Сдуржението БГ Бъди активен от години работи заедно с хората, за да се подобри градската среда, посочи Ласка Ненова. Тя открои възпитаването на съзнание у хората да не цапат, като посочи примера с глобите за хвърляне на семки в кв. Тракия, или заедно да се почистят и облагородят междублокови пространства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18