Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сега е времето за поставяне на ваксина срещу Covid-19

„Сега е много подходящ момент за ваксиниране срещу Covid-19, тъй като има ниска заболеваемост от коронавирусна инфекция“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив и общопрактикуващ лекар.

Той обясни, че поставянето на ваксина през летните месеци, ще осигури имунитет за есента, когато се очаква нова вълна на коронавирус.

„Сега е малка вероятността да съвпаднат по време поставянето на ваксината с това да сте заразил с вируса. А и през лятото са по-малко и другите болести. Добре е човек да здрав, когато се имунизира. Сега е много подходящ момент. За да може септември и октомври да посрещнем риска от новата вълна с повече имунизирани хора“, коментира доктор Георги Цигаровски.

Общопрактикуващият лекар предупреди, че не трябва да спираме да спазваме противоепидемичните мерки.

„Резервирано приемам идеята на МЗ да се премахне изискването за носене на маски от персонала на фризьорски салони, фитнеси и малки магазини, ако те са ваксинирани. Науката доказа, че имунизираните също могат да боледуват, за щастие много по-рядко и много по-леко. И те могат да бъдат заразни. И маската, която носите вие, пази останалите хора в стаята. Маските определено доказаха ефективността си. Затова – нека да бъдем внимателни и предпазливи“, призова доктор Цигаровски.

Цялото интервю с доктор Георги Цигаровски можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03