Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дискриминирани за зеления паспорт са над 100 000 българи

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева сподели, че е получила много жалби за неравно третиране на преболедувалите Ковид по отношение на документа, който позволява безпроблемно движение в ЕС.

Зеленият паспорт може да бъде получен и използван само от хората, които са ваксинирани или имат PCR тест, но е от тези, които са регистрирани като боледували в съответното РЗИ и са били в картина, но самото заболяване е било установено с антигенен тест, обясни Ковачева. 

Тя допълни, че сертификат на ЕС не могат до получат хроата, които са боледували безсимптомно и впоследствие са установили, че имат антитела. На тях дори не се препоръчва да се поставя ваксина, защото е опасно за здравето им.

„Това е нсправедиливо и дискриминационно“, е мнението на обмудсмана, която цитира, че проблемът засяга повече от 100 000 български граждани. 

Омбудсманът предлага на министъра на здравеопазването при участието си в съвета на министрите на здравеопазването на ЕС да постави въпроса с проблема на българските граждани, с настояване ЕК да го има пред вид, когато издава делегирани актове. Сезиран е и европейският омбудсман, а чрез него и обществените защитници на страните – членки.

Диана Ковачева заяви, че има държави, които не са съгласни с такова решение и затова от 1 юли правилата влизат по този начин, но промяна, според нея, може да има в следващите 2- 3 месеца с последващите актове на ЕК, зотова диалогът трябва да продължи.

Иначе при неравно третиране и дискриминация тези правила могат да се атакуват пред съда в Люксембург.

Интервюто можете да чуете от прикачения звуков файл
Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03