Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Карлово и протестиращи в дебат за ремонта на площада

Реконструкцията на централния площад  в Карлово бе тема на срещата на кмета д-р Емил Кабаиванов и граждани, стартирали подписка срещу разрушаването  на ценни елементи в него, сред които и мозайки и пано, изработено от художничката Анастасия Кметова преди около 40 години. 

Припомням, че през миналата седмица стартира и подписка в подкрепа на идеята съществуващата трибуна в източната част на площада да бъде запазена.  Рещата на протестиращите с кмета д-р Емил Кабаиванов бе насрочена за понеделник, но след нея стана ясно, че решението на проблема ще бъде предшествано от поредица разговори с привлечени експерти.

Протестиращите са недоволни от това, че започналата реконструкция става факт, преди гражданите да са успели да се запознаят с подробности около проекта за обновяването на площад „20 юли“. За запазването облика на площада  и в момента тече подписка с  настояване елементите към него – фонтани, сцена и каменна настилка да бъдат запазени. 

Припомням, че  община Карлово спечели проект пред ОП „Региони в растеж“ за реконструкцията на площада, по който се предвижда освен подмяна на настилката и на амортизираните  подземни  инфраструктурни съоръжения, да бъде премахната  и сцената в източната чяст на площада и заменена с пешеходен подход. Кметът д-р Емил Кабаиванов се надява по време на срещата да са убедили протестиращите, че няма да има премахване на ценни елементи като се запазват запазват нивата, стълбите, водните атракции. 


По думите на д-р Кабаиванов, проектът е преминал през всички етапи на одобрение, обсъждания от 2014 г. досега, но призна, че проблем в комуникацията съществува. 

Паната, изработени от художничката Анастасия Кметова ще бъдат демонтирани от трибуната и вградени в съответствие с концепцията за новия площад, уточни д-р Кабаиванов. 

Нито едно дърво няма да бъде унищожено, като зеленината ще бъде увеличена, а от второто водно огледало надолу ще пада вода.

За демонтирането на известното и останало във времето пано на Анастасия Кметова обаче проблем съществува. Керамичният фриз е изработен на модули брилянтно специално за това място, на което остава вече 40 години,без следите на времето  и което не е предвидено за демонтаж. По думите на специалисти, вариантът да оцелее е малък . Адаптирането на фриза може да бъде осъществено цивилизовано, след като бъде направено негово копие. Това е и позицията на сформираната инцидентно експертна група за спасяване на ценните артефакти, каза председателят на пловдивските художници Снежана  Фурнаджиева 

За утре е предвидена среща на протестиращите и с автора на проекта на площада арх. Георги Селенски, съпруга на починалата арх. Анастасия Кметова, която бе автор на керамичните пана на сцената, и с председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10