Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Проектът ПЕРИМЕД в условия на пандемия

Европейската комисия изгражда силен Европейски здравен съюз, в който всички страни се подготвят и реагират заедно на здравни кризи, осигуряват се иновативни медицински материали на достъпни цени.  Държавите работят заедно за подобряване на профилактиката, лечението и последващите грижи за страдащи от заболявания, като например рак. Пандемията показва колко е важна координацията между европейските държави, за да се защити здравето на хората. 

Сериозен напредък в работата по проекта ПЕРИМЕД въпреки пандемията отбелязват от Медицинския и Пловдивския университет. Те заедно работят по изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“, финансиран за 23 млн. лева от ЕС и България.

 Проф. Илия Илиев от ПУ разказва: „Вложени са над 6 млн. лева средства за апаратура. Лабораториите са абсолютно пригодни за съвременни научни изследвания, те са пет и в тях работят и млади учени и докторанти. Спецификата на оборудването е свързано с изграждането на напълно оборудвани -лабораторна система и пилотна инсалация за получаване на биологично активни вещества, в областта на фармацията и иновативната медицина. Ние сме се фокусирали върху съвременните постижения в науката в световен мащаб, внедрявайки съвременните методи за насочен мутагинез на микроорганизми, също получаване на имунобиопрепарати, друго направление са биосензори, с които навлизаме в практиката, за диагностиката на заболявания. Една малка част от изследванията са в областта на микробиота на кърмата. Ние регистрирахме и полезен модел, и регистирахме заявка за български патент, и за еврпопейски патент.“

Младият учен – д-р  по биохимия Даниела Моллова също работи по ПЕРИМЕД:  „На младите  учени  проектът помага за натрупване на опит посредством работата ни в добре оборудвани лаборатории и изключително модерна апаратура. Изключително интересна е работата.“

Три години след старта на проекта Медицински университет - Пловдив има значими постижения по изпълнението. Проф. д-р по фармация Маргарита Касърова поясни: „Изградена е модерна, иновативна научна инфраструктура на стойност над 15 млн. лева., която е разположена в нови сгради, или реновирани изцяло помещения. Усилията на изследоватилите са в сферата на персонализираната медицина, окнокологията, генетиката и в съвременните фармацевтични нанотехнологии, които целят таргетна лекарствена терапия. Тези носители се работят и в много научни центрове в света, те ще докажат, че са по-ефективни, но не само за едно противотуморно лекарствено вещество, а за различни групи средства с инвитро методи. 

МУ има изключително уникална апаратура за предвижване на пътя на лекарството в организма, по инвитро метод. В България само ние разполагаме с този апарат. Смисълът на тези разработки е да се постигне с по-малка доза, максимален ефект.“

От МУ и ПУ казват, че научните изследвания правят ПЕРИМЕД - целеви не само за медицински изследвания и биотехнологии, но е съществен в частта при изграждане на научна инфраструктура,  която прави мост между наука и бизнес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17