Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ на изпити, протести и изложби

В сряда сутрин  по горещите точки и събития, които ще следим в и развитие през деня.

-Как започва Национално външно оценяване по БЕЛ. За първи път в системата на българското образование ще се проведат изпити и в 10 клас. Седмокласниците пък влизат в битката за гимназиите – над 5800 са те в Пловдив и областта. Антония Попова ще улови настроенията и на родителите, и на учениците.

- На среща в областната управа в Пловдив представители на редица институции и недоволни граждани ще търсят решение на проблема със замърсената вода в село Брестовица. Преди срещата те готвят протест. В протестна готовност са и жители на селата от Родопската яка, ако се възобнови работата на една от спрените кариери – тази на „Европейски пътища“ след спечеленото дело във ВАС. Говорят представители на ИК „Стоп на кариерите в Белащица“

- за лимитите, за парите, за клиничните пътеки и реформите на реформата в здравеопазването –тема с продължение и с коментар на адвокат Пламен Таушанов – член на Надзорния съвет на НЗОКТ, председател на  БАЗП

-С премиерата на четири нови издания продължава литературният фестивал „Пловдив чете“. Едно от тях ви представя Стоян Терзиев –стихосбирката на Иван Странджев „Улици на тъгата“.

-Национален политехнически музей гостува в Пловдив с експозицията  „Техниката у дома през първата половина на XX век“, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Домакин е Етнографския музей а за това какво са ползвали нашите баби и дядовци в домакинството си ще ни разкаже Васил Макаринов.

В рубриката „Великите Европейци“ Пламен Асенов разказва за Витаутас Ландсбергис




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Улично изкуство и кулинария днес във "Вход свободен"

Днес в предаването споделяме усмивки, добро настроение и чаша студена лимонада :))) и Ви призоваваме да останете с нас в горещия следобед.  Като начало ще Ви отведем към село Марково, съвсем близо до Пловдив, за да поканим всички деца на "Кулинарен клас с шеф Дидо".  Творческата работилница ще се проведе в читалище "Алеко Константинов", този петък...

публикувано на 10.07.24 в 09:30

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13

Холистично с „Вход свободен“

Днес с холистичния психолог Дорина Ташева, говорим за гостуването на Елке Уолшон в България. Тя е немски терапевт и ще сподели опит и информация за една възстановителна практика. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев. Ще си говорим и за нишките в нашето ДНК, накратко. Коя е златоносната такава? Аида..

публикувано на 08.07.24 в 09:30