Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Точно днес“ на изпити, протести и изложби

В сряда сутрин  по горещите точки и събития, които ще следим в и развитие през деня.

-Как започва Национално външно оценяване по БЕЛ. За първи път в системата на българското образование ще се проведат изпити и в 10 клас. Седмокласниците пък влизат в битката за гимназиите – над 5800 са те в Пловдив и областта. Антония Попова ще улови настроенията и на родителите, и на учениците.

- На среща в областната управа в Пловдив представители на редица институции и недоволни граждани ще търсят решение на проблема със замърсената вода в село Брестовица. Преди срещата те готвят протест. В протестна готовност са и жители на селата от Родопската яка, ако се възобнови работата на една от спрените кариери – тази на „Европейски пътища“ след спечеленото дело във ВАС. Говорят представители на ИК „Стоп на кариерите в Белащица“

- за лимитите, за парите, за клиничните пътеки и реформите на реформата в здравеопазването –тема с продължение и с коментар на адвокат Пламен Таушанов – член на Надзорния съвет на НЗОКТ, председател на  БАЗП

-С премиерата на четири нови издания продължава литературният фестивал „Пловдив чете“. Едно от тях ви представя Стоян Терзиев –стихосбирката на Иван Странджев „Улици на тъгата“.

-Национален политехнически музей гостува в Пловдив с експозицията  „Техниката у дома през първата половина на XX век“, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Домакин е Етнографския музей а за това какво са ползвали нашите баби и дядовци в домакинството си ще ни разкаже Васил Макаринов.

В рубриката „Великите Европейци“ Пламен Асенов разказва за Витаутас Ландсбергис


Още от категорията

На оборотите на август - "Точно днес"

Когато градусите нажежават до крайност териториите на лятото, а август, едва встъпил във власт, успя да разтопи част от надеждите ни за отпускарско спокойствие и политическа свежест, отрезвяваме бързо от заблудата, че за дефицитите на средата ни са виновни единствено  атмосферните  влияния. Избираме посоките за диалог със събеседниците ни в..

публикувано на 01.08.21 в 14:42

Пътуваме към себе си и търсим отговорите в „Клуб Неделя“

В горещия първи август, ви каним да споделите следобеда си с нас! Неделя е подходяща и за отмора, и за бягство от глъчката на големия град, защото е хубаво понякога да предприемаме кратки пътешествия към вътрешния си свят. За тази цел, сме ви осигурили и „Пътеводител към себе си“, с помощта на който ще се постараем да ви отведем една..

публикувано на 01.08.21 в 13:31

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 01.08.21 в 10:47

Лятно утро с „Шейкър“

"Лятото е като уикенда, красиво и бързо преминава. Петък е юни, събота – юли, август е неделя“ Казано направо, днес в предаването очаквайте астробюлетина за август. Стефи Недевска е насреща. С родовия терапевт Аида Марковска, коментираме темата за мистичното име на човека. Ще си кажем повече и за името, с което най-често ни..

обновено на 31.07.21 в 17:31

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 30.07.21 в 14:26