Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готвят гражданско неподчинение заради отровната вода в Брестовица и Кадиево

| обновено на 16.06.21 в 15:34
4
Снимка: Радио Пловдив, Антоанета Петричанска

Готовност за гражданско неподчинение и блокиране на основни пътища в Пловдив и на Околовръстното шосе обявиха протестиращи пред областната управа жители на Брестовица и Кадиево. Те категорично заявиха, че днешният им мирен протест е последен и ако проблемът със замърсената вода в двете села не бъде решен, минават към блокади. 

На фона на викове "Оставка" и освиркване протестиращите посрещнаха управителя на "ВиК"- Пловдив Спартак Николов, който дойде за участие в срещата при областния управител. 

Пред журналисти Николов отново подчерта, че нарушения  по проекта в Брестовица няма, тъй като действията са били предприети в условия на бедствено положение, обявено от кмета на община "Родопи". Николов каза още, че водното дружество в Пловдив не е получило становището на ВиК Холдинга за незаконосъобразност при обществената поръчка. Той обеща да коментира въпроса след като официално получат становището.

Почти решение

Междувременно, председателят на УС на ВиК Холдинга Иван Иванов, който също пристигна за срещата в Пловдив, обяви, че почти е намерено решение на проблема. Ще се работи по проект за цялостна подмяна на водоснабдителната мрежа и изграждане на канализация в Брестовица

Средствата ще се търсят по проект, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост, който страната ни трябва да защити пред Брюксел. Очаква се финансирането по него да е над 27 милиона лева, обясни Иван Иванов. Той уточни, че това не е нов проект, а ще е подобрение на сегашния.

След срещата

В Брестовица трябва да има водопровод, канализация и пречиствателна станция. Около това становище са се обединили участниците в срещата, съобщиха от пресцентъра на областната управа. 

Обмислят се три варианта за финансиране: 

- да се открие нова процедура като се отстранят нередностите, заради които Надзорният съвет на ВиК холдинга отказва финансиране от 25 милиона лева. 

- парите да са от Европа по проект, включен в Плана за възстановяване и устойчивост

- да се кандидатства по Фонда за бедствия и аварии

Все още не е ясно кой от трите варианта ще бъде избран. 


Галерия

Още от категорията

Жега до 35 градуса ни удря днес

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  В следващите дни се очаква да се увеличат и областите с висока пожароопасност, т.е. те ще са..

публикувано на 27.07.21 в 09:17

Представят проектите за съдбата на Бетонния мост

Идейният проект на новия Бетонен мост в Пловдив ще бъде представен днес от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.  Проектът е изготвен от Национална компания „Железопътна инфраструктура” като задължително условие от страна на Община Пловдив да бъде представена новата визия за моста.   Преди три..

обновено на 27.07.21 в 08:36

Коронавирусът отново постепенно настъпва - 193 нови случая

193 са новите случаи на коронавирус у нас или 0,92 процента от направените 20 910 теста пред последното денонощие.   Най-много са новите случаи в столицата - 74, следвана от  Пловдив с 19.  Седем са в Пазарджик, един случай има в Смолян.   5 души са починали, като излекувани са отчетени 73 пациенти.  Новият коронавирус е констатиран при 13 467..

обновено на 27.07.21 в 08:35

Безплатни мамологични прегледи за жените в Смолян

Безплатни ехографски профилактични прегледи за рак на гърдата ще се проведат от днес до 30 юли т.г. в Смолян. Организатор на прегледите е Фондация Нана Гладуиш – Една от 8.  Екипът на Фондацията и д-р Младен Младенов, мамолог-гинеколог от ПСАГБ Света София ще прегледат 280 жени от града и областта.  Освен грижата към здравите жени с..

публикувано на 27.07.21 в 08:35

Подписка срещу полицая, убил дете с автомобил в Братаница

В Пазарджик днес стартира подписка с искане за справедливо наказание на полицая, който преди седмица уби дете на пешеходна пътека в центъра на село Братаница и то със служебния си автомобил. . Ден, след инцидента, 43 годишният Владимир Панайотов, служител в Дирекция „Борба с организираната престъпност“ бе пуснат под парична гаранция от 5 хиляди..

публикувано на 27.07.21 в 06:46