Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Точно днес" към лятото и вота

Снимка: Vesselin Valkanov

С темпото на хладни утрини, дъжд и вятър приближаваме лято 2021, на 21 юни. Подготовката за отпуски и почивките на децата върви паралелно с говоренето и действията за извънредния вот на 11 юли. 

Новата Национална програма „Отново заедно“ беше приета от Министерския съвет. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бизнес. С тях на почивка ще бъдат изпратени 30 000 участници - деца и придружаващи ги педагози. Министерството на образованието и науката ще приема заявки за участие от  днес, 17 юни 2021 г., до 31 юли.

Търсим директорите на училища от Пловдив, за да разкажат повече за възможността да кандидатстват за участие в програмата за безплатни летни пътувания. Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета за Пловдив и областта, както и Таня Николова, директор на Обединено училище "Йордан Йовков". 

За децата и ваксините, темата коментираме с епидемиолога д-р Христиана Бацелова, преподавател в Медицински университет Пловдив. Нагласите на родителите бяха проучени, но няма силен отклик, например за ЕГ "Пловдив", само 80 деца от над 1300 ще са с имунизации срещу COVID-19.

За вота, допълнителните машини, гласуването у нас и в чужбина, говорим с политолога Даниел Стефанов, експерт по изборни системи.

Преди три години помогнахме само за два дни да се съберат хиляди книги за богата библиотека на най-новото пловдивско читалище, изпратиха книги от всички краища на страната. В програма "Точно днес" анонсираме поредна тяхна инициатива, ще говорим с Петя Маринова, секретар на Народно читалище "Проф. Кирил Дженев". Повече за патронния празник, който готвят за тази събота в парк Рибница. В концерта ще вземат участие над 160 изпълнители от школите в читалището, първи ще бъдат изпълнителите от школата за народни танци "Луди Млади", които ще покажат танци от всички етнографски области на България.

"Пловдив чете 2021"  представя новата книга "Момичето, което предсказваше миналото" на Красимир Димовски, с него разговаря Екатерина Костова

"Добро утро, ден!" продължава с поредния епизод от разговора на Веселина Пеева с доц. Красимира Кръстанова, за студентите етнолози, за динамичния живот и живеенето без стрес.

Още от категорията

На оборотите на август - "Точно днес"

Когато градусите нажежават до крайност териториите на лятото, а август, едва встъпил във власт, успя да разтопи част от надеждите ни за отпускарско спокойствие и политическа свежест, отрезвяваме бързо от заблудата, че за дефицитите на средата ни са виновни единствено  атмосферните  влияния. Избираме посоките за диалог със събеседниците ни в..

публикувано на 01.08.21 в 14:42

Пътуваме към себе си и търсим отговорите в „Клуб Неделя“

В горещия първи август, ви каним да споделите следобеда си с нас! Неделя е подходяща и за отмора, и за бягство от глъчката на големия град, защото е хубаво понякога да предприемаме кратки пътешествия към вътрешния си свят. За тази цел, сме ви осигурили и „Пътеводител към себе си“, с помощта на който ще се постараем да ви отведем една..

публикувано на 01.08.21 в 13:31

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 01.08.21 в 10:47

Лятно утро с „Шейкър“

"Лятото е като уикенда, красиво и бързо преминава. Петък е юни, събота – юли, август е неделя“ Казано направо, днес в предаването очаквайте астробюлетина за август. Стефи Недевска е насреща. С родовия терапевт Аида Марковска, коментираме темата за мистичното име на човека. Ще си кажем повече и за името, с което най-често ни..

обновено на 31.07.21 в 17:31

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 30.07.21 в 14:26