Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Горещите вълни са най - смъртоносният климатичен феномен, наречен "тихият убиец"

Снимка: Пиксабей

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий.

Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве към здравното министерство. Тя е доктор по климатология от Софийския университет и научен секретар на Българското дружество по медицинска география.

Като млад учен изследва как изменението на климата въздейства на човешкото здраве. Спасова обяснява, че за горещи вълни в България се говори, когато температурите на въздуха са над 30 градуса повече от три дни. Те са смъртоносни за хората, защото високите температури имат комулативен ефект и тялото не може да се справи с топлинното натоварване, ако не се вземат мерки.

В Западна Европа има системи за ранно предупреждение при горещо време. Разработени са и планове за защита на населението при горещо време. 

България е част от Европейска система за ранно предупреждение от 2012 година. В момента се разработва национална програма за околна среда, в която е включена система за ранно предупреждение при метеорологични опасности.

В страната ни, за съжаление, все още не са ясно разграничени задълженията на институциите в тази сфера.

Да получиш SMS при издадено предупреждение за гореща вълна, ако си включен в уязвима група – действа ли тази мярка у нас? Какви са другите мерки и какви са превантивните действия при горещите вълни, наречени още „тихият убиец“, тъй като хората ги подценяват?

Със Зорница Спасова разговаря Антоанета Петричанска – началото е за разликата между горещи вълни и Горещниците, включени в народния ни календар. 

Интервюто е в звуковия файл. 
Още от категорията

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55