Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки.
Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Той започва в петък, и целта му да срещне учени, зеделски производители, държавните институции и гостите с най-новите продукти от етеричните насаждения.
Паралелно с това екип на УХТ подготвя изследователски проект, свързан с нов комплекс за изследване на храни. Там вече се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, които ще бъдат представени пред правителството до края на годината.
През юни бе презентирана имуноукрепваща напитка, специална разработка на учените от УХТ в Пловдив. Тя се произвежда от билката памуклийка, скална роза или Citrus Incanus, която доказано е с най-мощно антиоксидантно действие, и която расте предимно в Странджа.
Ръководител на центъра, в който се разработва инфузията от билката е гл.ас. д-р Станко Станков, от катедра "Хранене и туризъм". Той сподели, че те активно работят по използването на отпадна биомаса от лавандула, съблюдавайки принципите на кръговата икономика.
Учените ще вземат участие в Националния фестивал на лавандулата, където ще представят и най-новите технологии при добива и преработката на етеричните масла.
Гл. ас. д-р Райна Хаджикинова от катедра Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла разказа за нова технология за приложение на лавандуловото масло в карамелажни бонбони и шоколадови продукти, както и използването му в парфюмерийната промишленост за шампоани и балсами.
Репортаж на Живка Танчева, в който участват двама млади учени от УХТ.
В това е убеден юристът и журналист Мишо Гръблев, който в програма "Точно днес" коментира темата за споделеното родителство и желаните промени в българското законодателство, чиято цел е децата да растат с двамата си родители. В Деня на бащата той припомни, че бащите в днешно време имат все по-голяма роля в отглеждането и възпитанието на децата в..
Класическата иконография на Рождество Христово се оформя още през 5-6 век. Два са водещите аспекти в нея - божието въплъщение и претворяването, обновлението, което спасява целия свят, обяснява иконографът Елена Дигбоюшка. През годините тя се е сблъсквала с различни образци на изображението на Рождество Христово – едни икони са с повече..
"Коледа за мен е съчетание между духовното и земното. Съчетание между самото Рождество, което е един от основните камъни в християнството и земното, защото е имения ми ден. Преди всичко обаче Коледа за мен е миризма на горящ пън, студ навън и щастието, че сме всички заедно". Така описа своите усещания на 25 декември именика Христо Коликов,..
Кметът на Пловдив Костадин Димитров поздрави пловдивчани с настъпването на светлия християнски празник Рождество Христово. В обръщението си той пожелава на всички здраве, благоденствие и мир. "Коледните празници са време на топлина, споделени мигове и добрина. Време, в което се обръщаме към семейството и приятелите си, споделяме надежда и търсим..
Училището насърчава децата да са винаги прави, на всяка цена. Но ще им се налага да взимат решения в несигурна среда. В този епизод опитваме да дадем някои насоки за запълване на тази празнота в образованието и възпитанието на децата. В два последователни епизода гостува Весислав Илиев, който споделя опит като ментор от образователната програма за..
„Ковид кризата ни постави едно важно изискване и голямо предизвикателство, ние като водещ хранителен университет в България да разработим имуноукрепващи продукти“, каза проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университетът по хранителни технологии, при откриване на празника на хляба на Спасовден. Моллов подчерта, че екип на УХТ подготвя..