Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади учени от УХТ- Пловдив с продукти от етерични култури

Храни и напитки с лавандула и скална роза помагат за добър имунитет

4
Citrus Incanus, скална роза

Еньовден отбелязваме на 24 юни, тогава празнуват фармацевтите и билкарите. В програма "Ден след ден" разказваме за участието на младите учени и студентите от Университета по хранителни технологии във фестивалите, посветени на етерично-маслените растения и билки. 

Тази седмица те ще презентират свои разработки на VII-я Национален фестивал на лавандулата в Чирпан. Той започва в петък, и целта му да срещне учени, зеделски производители, държавните институции и гостите с най-новите продукти от етеричните насаждения.

Паралелно с това екип на УХТ подготвя изследователски проект, свързан с нов комплекс за изследване на храни. Там вече се работи по създаването на иновативни и имунопротективни храни, които ще бъдат представени пред правителството до края на годината. 

През юни бе презентирана имуноукрепваща напитка, специална разработка на учените от УХТ в Пловдив. Тя се произвежда от билката памуклийка, скална роза или Citrus Incanus, която доказано е с най-мощно антиоксидантно действие, и която расте предимно в Странджа. 

Ръководител на центъра, в който се разработва инфузията от билката е гл.ас. д-р Станко Станков, от катедра "Хранене и туризъм". Той сподели, че те активно работят по използването на отпадна биомаса от лавандула, съблюдавайки принципите на кръговата икономика.

Учените ще вземат участие в Националния фестивал на лавандулата, където ще представят и най-новите технологии при добива и преработката на етеричните масла. 

Гл. ас. д-р Райна Хаджикинова от катедра Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла разказа за нова технология за приложение на лавандуловото масло в карамелажни бонбони и шоколадови продукти, както и използването му в парфюмерийната промишленост за шампоани и балсами.

Репортаж на Живка Танчева, в който участват двама млади учени от УХТ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Споделеното родителство ще спре семейните войни

В това е убеден юристът и журналист Мишо Гръблев, който в програма  "Точно днес" коментира темата  за споделеното родителство и желаните промени в българското законодателство, чиято цел е децата да растат с двамата си родители. В Деня на бащата той припомни, че бащите в днешно време имат все по-голяма роля в отглеждането и възпитанието на децата в..

публикувано на 26.12.24 в 10:56

Иконографията на Рождество Христово

Класическата иконография на Рождество Христово се оформя още през 5-6 век. Два са водещите аспекти в нея - божието въплъщение и претворяването, обновлението, което спасява целия свят, обяснява иконографът Елена Дигбоюшка. През годините тя се е сблъсквала с различни образци на изображението на Рождество Христово – едни икони са с повече..

обновено на 25.12.24 в 09:49

Коледа е миризма на горящ пън и щастието, че сме заедно

"Коледа за мен е съчетание между духовното и земното. Съчетание между самото Рождество, което е един от основните камъни в християнството и земното, защото е имения ми ден. Преди всичко обаче Коледа за мен е миризма на горящ пън, студ навън и щастието, че сме всички заедно". Така описа своите усещания на 25 декември именика Христо Коликов,..

публикувано на 25.12.24 в 08:25

Кметът поздрави пловдивчани за Рождественските празници

Кметът на Пловдив Костадин Димитров поздрави пловдивчани с настъпването на светлия християнски празник Рождество Христово. В обръщението си той пожелава на всички здраве, благоденствие и мир. "Коледните празници са време на топлина, споделени мигове и добрина. Време, в което се обръщаме към семейството и приятелите си, споделяме надежда и търсим..

публикувано на 23.12.24 в 14:59

Планове с неизвестен край (част 1)

Училището насърчава децата да са винаги прави, на всяка цена. Но ще им се налага да взимат решения в несигурна среда. В този епизод опитваме да дадем някои насоки за запълване на тази празнота в образованието и възпитанието на децата. В два последователни епизода гостува Весислав Илиев, който споделя опит като ментор от образователната програма за..

публикувано на 23.12.24 в 12:50

Свързани новини

На Спасовден УХТ е домакин на Празник на хляба и "Производено във фермата"

„Ковид кризата ни постави едно важно изискване и голямо предизвикателство, ние като водещ хранителен университет в България да разработим имуноукрепващи продукти“, каза проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университетът по хранителни технологии, при откриване на празника на хляба на Спасовден.  Моллов подчерта, че екип на УХТ подготвя..

публикувано на 10.06.21 в 13:19