Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Еньовден - за билките, траките, съседите, Европа - "Точно днес"

Из нашите земи рождението на Йоан Кръстител е известно като Еньовден – българския  народен празник, който всяка година честваме на 24 юни. Народът казва, че оттогава започва да се пронизва далечното начало на зимата, а който види на изгрев Слънцето да трепти и танцува, ще бъде здрав през цялата година.

Вярва се още, че различните лековити треви и билки по земите ни имат огромна лечебна сила по изгрев, а водата в изворите и реките, в които слънцето се е окъпало преди да тръгне към зима, е лековита.

И да не забравяме, че на Еньовден се берат 77 билки и половина за лек на всички болести и дори за тази, която е все още неизвестна.

Преплитанията на старите вярвания и християнската традиция оставят красиви следи в живота ни и днес, когато над 300 малки момичета в бяло в Асеновград ще спазят уникалната за страната ни традиция с въвеждането на Божията майка в храма преплитайки я с  народните наричания на Еньовден. За ритуала  „Калиница“ разказва отец Йордан от асеновградския храм „Св. Николай Чудотворец“.

Следите на древната ни тракийска земя в артефакти и ритуалност ще проследи стартиращият в Културен център ТРАКАРТ Международен фестивал „Дни на тракийската култура“. За историческата мисия на най-древния жив град в Европа – Пловдив да изследва, съхранява и представя нематериалното наследство на траките – събеседници Диди Кузманова – ръководител „Проекти“ в Тракарт и доц. Веселина Вачкова – историк и културолог.  

За отзвука на българското вето за Република Северна Македония  в ЕС и перспективата на двустранните отношения – събеседник – проф. Кирил Топалов –  дипломат и член на Съвместната българо-македонска комисия

За очаквания ефект от  новите мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес, понесъл ударите на Ковид-кризата и доколко адекватно ще бъде прилагането им в настоящите обществено-икономически условия - доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

В минутите за култура след 9 ч. – ще ви поканим на изложба във Фото-галерия Макс в Пловдив. Автор на изложбата е професорът по лицево-челюстна хирургия, носител на повече от 30 награди в национални и международни фотоконкурси – Росен Коларов,  озаглавена „Куба в черно и бяло“.

А в „Добро утро ден“ и в четвъртък гостува световноизвестният цигулар проф. Евгений Шевкенов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес ще усмихнем денят Ви със забавни рубрики, покани за събития и любопитни факти!  Заедно с директора на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" - Пловдив, Симон Тютелян,ще Ви поканим на Ден на отворените врати,  който ще бъде отбелязан с разнообразна програма на 30-април. Събитието е под надслов "Нашият чуден свят" и за него ще научим повече минути след..

публикувано на 25.04.24 в 09:30

С пролетно темпо - "Точно днес"

Плавно преминаваме към топлото време, за да  останем там по-дълго. Ще го усещаме все по-отчетливо и с темите на деня.  Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти. В..

публикувано на 24.04.24 в 16:41